Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na prosjačkom štapu

Matica umirovljenika: Promijenite formulu izračuna mirovina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ističući da trenutna prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi tek 40 posto iznosa prosječne plaće, Matica umirovljenika zatražila je promjenu formule za izračun mirovina.

U povodu Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada Matica umirovljenika upozorava da je, prema najnovijim podacima, prosječna mirovina u Republici Hrvatskoj 2.182 kune i samo 40 posto prosječne plaće.

To je na samom dnu u Europi i stoga Matica predlaže da se promijeni formula za usklađivanje rasta mirovina koja je dovela do ovako lošeg položaja umirovljenika, kaže se u današnjem priopćenju Matice.

Međunarodni dan starijih osoba, koji su 1990. godine proglasili Ujedinjeni narodi pod sloganom “Stariji ljudi kao nova snaga za razvoj”, obilježava se u cijelom svijetu kako bi se naglasila važnost prilagođavanja životne sredine potrebama i stanovnika treće dobi, u skladu s njihovim sposobnostima.

Osnovna načela skrbi zajednice za starije ljude temelje se na njihovoj što većoj samostalnosti i socijalnoj uključenosti, pojačanoj ulozi obitelji i zajednice u osiguravanju kvalitetnog i sigurnog starenja i stvaranja društvenih uvjeta u kojima će stariji imati mogućnost razvoja svojih potencijala, kaže se u među ostalim u priopćenju koje je potpisao predsjednik Matice Vladimir Nožarić. (Hina)

Pročitajte i ovo 13. mirovina; ilustracija - 2 Borba za preživljavanje Umirovljenici povećavaju šanse za 13. mirovinu? Ministar je u čudu, ali oni ne odustaju Marin Piletić usklađivanje mirovina Ministru je čudna peticija Sindikata umirovljenika kojom traže veće mirovine: "Već idemo u izmjene Zakona..."

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene