Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. obljetnica velike razmjene

Matić: Na srbijanskoj strani još uvijek postoji otpor i nevjerica da su logori postojali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kod Spomen obilježja, na izlazu iz osječkog prigradskog naselja Nemetina, danas je obilježena 20. obljetnica najveće razmjene zatočenika u Domovinskome ratu.

Na današnji dan 1992. godine iz srbijanskih koncentracijskih logora, među kojima su Stajićevo, Begejci, Niš oslobođeno je 714 hrvatskih branitelja i civila, a na inicijativu Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) Hrvatski sabor donio je odluku o obilježavanju 14. kolovoza, kao dana sjećanja na zatočene i nestale.

Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić kazao je kako je većina branitelja prošla i po nekoliko logora te je zahvalio građanima Osijeka na dočeku oslobođenih zatočenika 1992. godine koji ih je, kako kaže, izlijećio od muka i patnji proživljenih u logorima.

Sada nam predstoji veliki posao da hrvatsku državu napravimo onakvom kakvu smo je zamišljali, i kakvom su je zamišljali naši poginuli suborci, istaknuo je ministar Matić.

Dodao je kako se svake godine treba prisjećati ovoga datuma te onih koji nisu dočekali slobodu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Izvijestilo Ministarstvo branitelja Identificirano još šest osoba nestalih u Domovinskom ratu: "Obitelji će imati mjesto na kojem mogu zapaliti svijeću svojim najmilijima" Ilustracija Ratni zločin u Trpinji Osuđen na 20 godina: Mučili civile, tjerali ih da pjevaju četničke pjesme i pasu travu pa ih strijeljali

>> Fred Matić: Slavimo svoju pobjedu, ne obilježavamo ničiji poraz

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić naglasio je kako sjećanje na poginule branitelje i logoraše znači prisjećati se digniteta Domovinskog rata i temelja Republike Hrvatske, u koje su uloženi brojni životi te patnje logoraša.

Osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić podsjetio je kako su brojni hrvatski zatočenici u srbijanskim logorima izgubili živote, a da je velika razmjena, prije 20. godine, za mnoge logoraše značila ponovno rođenje.

Svi logoraši imaju dva rođendana

Vukovarski gradonačelnik Željko Sabo kazao je kako svi logoraši imaju dva rođendana, jedan, kojim obilježavaju rođenje, i drugi, kojim obilježavaju izlazak iz zarobljeništva.

Osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo podsjetio je kako je oslobođene zatočnike 1992. godine dočekao Branimir Glavaš, te da se tada nije očekivalo da će se, kako je kazao, hrvatske generale locirati, identificirati, uhićivati i transferirati'

Na novinarski upit može li država pomoći u ubrzanju procesuiranja odgovornih za zlostavljanje zatočenika u srbijanskim logorima te postavljanju spomen ploča, na mjestima tih logora, ministar Matić izjavio je novinarima kako je prije tri godine pripremljena spomen ploča, za logor Stajićevo, kod Zrenjanina, u kojem je i sam bio zatočen, ali je u Srbiji u međuvremenu došlo do promjene vlasti, pa se sada mora krenuti od početka.

Kada je riječ o procesuiranju odgovornih za postojanje tih logora u Srbiji, kod srbijanske strane se još uvijek javlja otpor i nevjerica da su ti logori postojali, iako to stalno djelatno dokazujemo, dodao je.

Ministar Matić rekao je i kako su prošle godine podignute optužnice protiv pukovnika Miroslava Živanovića, zapovjednika logora u Stajićevu, te Aleksandra Vasiljevića, tadašnjeg šefa Kontraobavještajne službe (KOS), tzv JNA.

Hrvatsko pravosuđe je te predmete proslijedilo Srbiji i očekuje se pokretanje procesa, ali to nije dovoljno, jer to nisu mogla organizirati samo dva čovjeka, a mi znamo da su za osnivanje i postojanje logora u Srbiji odgovorni tzv. JNA i političko vodstvo tadašnje krnje Jugoslavije, kazao je ministar Matić.

Obilježavanje 20. obljetnice velike razmjene zatočenika u Nemetinu započelo je prijepodnevnom svečanom akademijom u Hrvatskom domu u Vukovaru, a nastavit će se večeras u Osijeku, prigodnim programom "Sjećanje", u organizaciji osječko-baransjke podružnice HDLSKL-a.

Prema potacima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora kroz srbijanske logore je prošlo više od 30.000 hrvatskih branitelja i civila od kojih je oko 300 ubijeno ili podleglo svakodnevnim batinanjima i zlostavljanjima. (Hina)
 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene