Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon razgovora sa Stožerom

Matić: Da meni netko zabrani dolazak u Vukovar... Za Vukovar ne postoji pozivnica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar hrvatskih branitelja Predrag Matić je nakon nove runde razgovora sa Stožerom za obranu hrvatskog Vukovara kazao kako smatra da su se pomaknuli prema zajedničkom cilju.

'Nakon onog sastanka prije 10 dana u Vukovaru i nakon ovog danas, mogu reći da smo se malo pomaknuli i imam pozitivan stav oko ovoga', rekao je ministar Matić dodajući kako vidi da su sa Stožerom sada bliže no što su bili u početku razgovora. 'Njima to izgleda uvijek, ako ne ostvare ono što su si zacrtali da je to neki poraz, ali u politici to nije tako. Nadam se da ćemo i dalje razgovarati i da ćemo biti bliže onom rješenju koje je najbolje - da se zakon poštuje i da se poštuje volja i osjećaji građana. To je teško, ponekad možda i nemoguće dosegnuti, ali tome treba težiti', kaže Matić.

Pročitajte i ovo Glasačka kutija Nova odluka Vlade Ova četiri mjesta u lipnju idu na prijevremene izbore Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković se hvalio Rafaleima, najavio i što će biti iduća ulaganja u vojsku

Ministar je dodao i kako zna da je Vukovarcima, jer je i on sam Vukovarac, teško razjasniti razliku između zakona i onoga što srce kaže, no da je ipak zakon zakon i da Vlada mora poštivati zakone.

'U RH za ovih 20 godina samostalnosti najčudnije što imamo su zakoni koji se mogu tumačiti ovako i onako. Ovaj zakon, ja koji nisam pravnik, mogu tumačiti i ovako i onako, a vidimo da to tako rade i pravni stručnjaci, a onda se tu umiješa politika i politikanstvo, a onda se unosi razdor među ljude', smatra Matić.

>> Stožer: 'Naravno da se ništa nismo dogovorili kad Vlada i sama krši zakon!'

Ministar je bio upitan i o valjanosti popisa stanovništva i sumnjama građana da je popis stanovništva falsificiran i da u Vukovaru zapravo ne živi toliko broj pripadnika srpske nacionalne manjine. Kazao je kako Vlada nešto po tom pitanju radi, ali da ostalim članicama Unije, budući da nisu imale nedavno ratni iskustvo, treba ponuditi ovakvo rješenje.

A kako komentira činjenicu da je iz Stožera poručeno, ne riješi li se situacija do 18. studenog, da državni dužnosnici neće biti poželjni u Vukovaru na Danu sjećanja?

'To je poruka nezadovoljnih ljudi, ali da meni netko zabrani, koji sam se borio na vukovarskom ratištu, na Trpinjskoj cesti, devet mjeseci proveo u tri srbijanska logora... U ovoj vladi sjedi trećina hrvatskih branitelja, a primjerice, u prošloj Vladi trećina sjedi u Remetincu ili su na putu za Remetinec. Oni nikada nisu bili nepoželjni u Vukovaru, a da hrvatski branitelji budu nepoželjni u Vukovaru, to je stvarno pitanje apsurda. Osim toga, u Vukovar se nikoga ne poziva, Dan sjećanja je dan kada su svi građani svijeta dobrodošli i trebaju doći odati počast poginulim hrvatskim braniteljima, Vukovarcima. Mi na taj način odajemo počast svim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Dakle, nema toga tko će reći tko može doći, a tko ne. Ne postoji ulaznica za Vukovar', smatra ministar Predrag Matić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene