Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mate Granić, koordinator operativne skupine za pitanja izbjeglica Predsjednice Republike, gostovao je u Izvanrednim vijestima Nove TV.


Dugogodišnji ministar vanjskih poslova Mate Granić komentirao je imigrantsku krizu i nove koplikacije.

Vezani članci Slika nije dostupna 'To je širenje kompetencija EU-a, i to duboko. Neke države su protiv toga, ja sam rezerviran' Slika nije dostupna 'Tko nije spreman primiti izbjeglice, mora uplatiti u fond'

Kako komentirate poteze Slovenije o izmjeni zakona koji im omogućava slanje vojske na granicu?

Očekivano. Slovenija se slomila već nakon tri dana, reagirala je donošenjem zakona koji omogućava upotrebu vojske da pomogne policiji na granici, a možemo očekivati da će imigrante Slovenija i dalje iz Hrvatske puštati na kapaljku.

Snalazi li se i kako Hrvatska u tim novim okolnostima?

Kasni se sa donošenjem odluka. Kao što je bilo vidljivo i jasno ovoga ljeta da će Mađarska zatvoriti granicu, ne samo sa Srbijom nego i s Hrvatskom, kad se pričalo o 1500 izbjeglica i kvotama, predsjednica RH je govorila o 40 tisuća izbjeglica, a do danas je u Hrvatsku ušlo 205 tisuća imigranta i izbjeglica. Ono što vidimo u ovom trenutku na hrvatsko-srpskoj granici  je da postoji samo jedna mjera, jer mi smo dio svjetske i europske krize, a to je tvrda kontrola, stroga kontrola.

Plan D koji se spominje je dizanje ograde na granici sa Srbijom - može li to riješiti problem?

Prva stvar je stroga kontrola zelene granice, puštati sve kroz regularne državne prijelaze, a ograda je najlošija stvar, što je kazala i predsjednica. Ali vjerojatno će doći do toga. I to u idućih dva, tri tjedna.

Treba li i Hrvatska dići vojsku?

Što se toga tiče, Hrvatska je puno bolje organizirana država od Slovenije, Opatovac radi najbolje od svih registracijskih centara, imamo i pograničnu policiju, temeljnu policiju, interventnu... Hrvatska vojska treba pomagati logistički. Hrvatska ima mehanizme kojima to može kontrolirati. O tome odlučuje Vladin stožer. A hoće li doći do gradnje zida - velika je šansa da hoće.

Ministrica Pusić, ministar Ostojić, svi tvrde da je sve pod kontrolom? Imate li i vi taj dojam?

Što se tiče Opatovca - da, kao i nevladinih udruga te svih onih ljudi, vojnika i vojnikinja koji pomažu.
 

TEŠKO U OPATOVCU stiglo oko 4.000 ljudi: 'Među njima je bilo puno razdvojenih obitelji. Dolazili su gotovo goli i bosi'

Gdje se stanje može poboljšati?

Ono što se može, a što predsjednica RH govori od prvog dana, je stroga kontrola zelene granice, puštanje kroz regularne prijelaze i samo onoliko koliko Slovenija može propustiti. S tim da je dinamika u Njemačkoj takva da je kancelarka Angela Merkel trebala ići u Tursku da bi platila 3 milijarde eura da bi olabavila vizni režim, da bi se složila o otvaranju poglavlja 23 i 24 što im ne bi padalo na pamet prije godinu dana.

Hoće li Njemačka reći - sada je dosta i zatvoriti granice?

Za imigrante je to vrlo blizu, a za izbjeglice je to malo duži rok, ali nismo daleko od toga.

Treba li sazvati Vijeće za nacionalnu sigurnost?

Apsolutno da. I pozvati šefa oporbe Karamarka, ovo je državno pitanje, nikakvo stranačko. Do sada je 205 tisuća izbjeglica i imigranata je došlo. Svaka vlada koja dođe morat će se s ovim baviti i to je pitanje od najvećeg nacionalnog interesa.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook