Obavijesti Video Pretražite Navigacija

'Maslenica' obilježava 14.obljetnicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nizom priredaba danas, sutra i u ponedjeljak u Zadru i Zadarskoj županiji obilježit će se 14. obljetnica vojno-redarstvene oslobodilačke operacije 'Maslenica'.

Predstavnici udruga proizašlilh iz Domovinskog rata, Grada Zadra i Zadarske županije jutros su položili vijence i upalili svijeće ispred spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Kašiću i kod Zelenog Hrasta.

Pročitajte i ovo Predsjednik Zoran Milanović 30 godina Maslenice Milanović o Lavrovljevoj pohvali: "Sreo sam ga jednom kratko i hladno, a Grlence mu je na liri pjevušio ruske pjesmice na uho i pozvao Putina u Hrvatsku" Tomo Medved, ministar branitelja ''Sloboda je krvlju plaćena'' Medved na obilježavanju ''Maslenice '93'' poslao poruku: ''Izgradili smo snažnu oružanu silu''

Vijence su položili ministar mora, turizma, prometa i razvitka
Božidar Kalmeta i predsjednik Skupštine Zadarske županije Stanko Zrilić, izaslanstva Županije te Grada Zadra.

Odavanju počasti nazočili su roditelji poginulih hrvatskih branitelja iz Slavonije, predstavnici hrvatskih postrojba koje su sudjelovale u toj oslobodilačkoj operaciji te predstavnici Hrvatske vojske i policije.

Obilježavanje obljetnice 'Maslenica' nastavljeno je zatim na
Velebitu, gdje je u crkvi sv. Frane u Podpragu služena misa za
hrvatske branitelje. 

Održana je i atletska utrka 'Da se ne zaboravi' od Bobije do Podpraga.

Obilježavanje obljetnice te oslobodilačke operacije nastavit će se sutra u Zadra i u Posedarju, gdje će biti održana misa za branitelje, a nakon toga u prostorijama tamošnje osnovne škole otvorena izložba fotografija 'Maslenica 1993.'. 

U Zadru će biti održan koncert posedarske klape 'Kontrada' i predstavljena knjiga književnika Tomislava Marijana Bilosnića 'Ogrlica'.

Izaslanstva Grada Zadra i Županije 22. siječnja položit će vijence ispred središnjeg križa na zadarskom gradskom groblju.

Vojno-redarstvena oslobodilačka operacija 'Maslenica' počela je 22. siječnja 1993. i to je bila prva veća oslobodilačka operacija Hrvatske vojske i redarstvenih snaga u kojoj su hrvatske snage u tri dana oslobodile veći dio zadarskoga zaleđa.

Među ostalim, oslobođeno je desetak okupiranih sela, Novsko ždrilo, na kojemu su okupatori srušili Maslenički most i tako prekinuli prometnu vezu između južne i sjeverne Hrvatske. 

Oslobođena je i zrakoplovna baza Zemunik s koje su neprijatelji topništvom gađali Zadar i okolicu.

U tri dana operacije neprijateljske postrojbe pomaknute su s
udaljenosti od samo nekoliko stotina metara od Zadra na trinaest kilometara. 

U nastavku operacije oslobođena je i brana Peruča kod
Sinja.
'Maslenica' je bila prvi uvjerljivi vojnički odgovor srpskom
agresoru. 

Smatra se da je u moralnom i vojničkom smislu bila prekretnica, jer je vratila nadu i vjeru hrvatskom narodu u konačno oslobođenje te značila veliki poticaj kasnijim oslobodilačkim operacijama.

U akciji je sudjelovalo više postrojba Hrvatske vojske te znatne policijske snage. 
Njezini su glavni zapovjednici bili generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač.

U akciji su sudjelovali branitelji iz cijele Hrvatske. 

Prema nekim podacima, u akciji i u obrani dosegnutih crta poginulo je 114 hrvatskih branitelja, a neprijateljski gubici se procjenjuju na oko 490 vojnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene