Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Duboku komu i smrt Zdravka Martinovića prouzročila je komplikacija nakon gušenja nastalog najvjerojatnije nakon udahnuća ugljičnog dioksida, navedeno je u izvješću zagrebačkog Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku koje je danas stiglo u Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu.


U mišljenju, uz taj nalaz, piše da je "vanjskim pregledom i obdukcijom Zdravka Martinovića utvrđeno da je imenovani umro nasilnom smrću, uslijed moždane smrti nastale zbog gušenja, nastalog najvjerojatnije udahnućem ugljičnog dioksida".

Vezani članci Slika nije dostupna Nakon tri godine presuda za smrt Zdravka Martinovića Slika nije dostupna Karlovac: dr. Pletikosa, liječnica Hitne medicinske pomoći novčano kažnjena

Istražna sutkinja Jasminka Jerinić Mušnjak, osim ovoga nalaza, do sada je dobila nalaz i mišljenje vještaka Centra za kriminalistička vještačenja u Zagrebu o količinama ugljičnog dioksida emitiranima iz Karlovačke pivovare i nalaz Odjela za patologiju Hrvatskog veterinarskog instituta o uzrocima uginuća psa Zdravka Martinovića.

Od sutkinje Jerinić Mušnjak doznaje se da je na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva od Veterinarskog instituta dodatno zatražila vještačenje na nalaz s mišljenjem - je li smrt psa mogla nastupiti kao posljedica udisanja ugljičnog dioksida, tj. da se vještaci izjasne je li kod psa i dviju pataka, koje su uginule u neposrednoj blizini pokojnog Marinovića, moglo doći do hipoksičkog gušenja, Također traži i da se izjasne koja je latentna doza ugljičnog dioksida potrebna da bi životinje uginule.

Veći dio nalaza inspekcijskih službi, koje su obavile nadzor
neposredno nakon Martinovićeva stradavanja, također je stigao. Riječ je o nalazima Vodopravne inspekcije, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva RH, Uprave za inspekcijske poslove, Državnog inspektorata RH, Inspekcije rada i zaštite okoliša, kao i zapisnicima Zavoda za javno zdravstvo grada Zagreba.

Također su ispitani brojni svjedoci te okrivljenici. Istražni postupak provodi se protiv okrivljenika Gabora Ligetija,
Slavena Siladića, Zrinke Odrčić, Marije Tufeković, Marinka Kovačević i okrivljene pravne osobe Karlovačka pivovara d.d. zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti opće opasnom radnjom ili sredstvom sa smrtnim ishodom.