Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Projekt s crnim svinjama

Martina je najbolja hrvatska poljoprivrednica!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pobjednica natječaja za najboljeg mladog poljoprivrednika u Hrvatskoj je Martina Petrović iz Vukojevaca kraj Našica.

Martina Petrović proglašena je najboljom mladom poljoprivrednicom u Hrvatskoj. Nagrada joj je dodijeljena na zagrebačkom Agronomskom fakultetu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Gorko-slatki podaci Hrvati vole domaće, ali ga nema dovoljno: Pogledajte što ćemo morati uvoziti od voća i povrća Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova

Država nije ispunila obećanje o stavljanju u funkciju milijun hektara državne zemlje

Najbolja mlada hrvatska poljoprivrednica imat će priliku boriti se za nagradu od 10.000 eura i titulu najboljeg mladog poljoprivrednika EU te sudjelovati na 2. europskom kongresu mladih poljoprivrednika 29. siječnja u Bruxellesu gdje će se okupiti 350 mladih poljoprivrednika.

Projekt s kojim je 26-godišnja Martina pobijedila predviđa jačanje zadruga, ali i proces proizvodnje od polja do stola, odnosno proizvodnje crne svinje od uzgoja do prerade suhomesnatih proizvoda.

Ona ima 15 crnih slavonskih krmača. U skladu sa svojim projektom predviđa da će ih do kraja godine imati 50 prasaca, a do kraja 2015. godine više od 300 prasaca.

Martina je inače magistrirala ekonomiju, te završila pedagoški smjer na Filozofskom fakultetu u Osijeku.

Za natječaj je bilo poslano više od 200 upita, a prijavila se 41 osoba. Ambasadorica mladih poljoprivrednika Dubravka Šuica rekla je da je uočila problem te će se založiti da se kod prijenosa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava sa starijih na mlađe dobiju poticaji, odnosno državna potpora.

'Poljoprivreda zauzima preko 40 % financijskog okvira EU 2014 – 2020. Hrvatskoj je na raspolaganju više od 3 milijarde eura, a subvencijama moramo ubrzati proces prijenosa vlasništva poljoprivrednih gospodarstava na mlade danas, jer u suprotnom poljoprivreda u Hrvatskoj sutra neće postojati. Martina je primjer koji trebaju slijediti i ostali mladi, jer poljoprivreda je danas, kada je otvoreno tržište, unosan biznis u EU', naglasila je Dubravka Šuica.

Martina će se natjecati za naslov najboljeg mladog poljoprivrednika EU s još 18 predstavnika zemalja članica Europske unije, dok će još 9 poljoprivrednika iz Hrvatske koji su sudjelovali na natječaju Dubravke Šuice biti nagrađeni putovanjem na 2. europski kongres mladih poljoprivrednika koji će se održati u Europskom parlamentu u Bruxellesu 29. siječnja 2014., na kojemu će sudjelovati uz više od 350 mladih poljoprivrednika iz EU-a i povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Dacian Cioloș te predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul.

'Zahvaljujem se stručnom žiriju i gospođi Dubravki Šuici koja se zapravo zauzela za nas mlade i organizirala, provela ovaj natječaj, zahvaljujem se i stručnom žiriju što mi je u jednu ruku dao i veliku odgovornost, jer predstavljam sve mlade poljoprivrednike RH i to ni više ni manje u EU parlamentu, zahvaljujem i profesorici Tolić koja nas mlade okuplja i motivira kako bismo što bolje razvili svoj kraj, a ne napuštali svoju zemlju i kraj gdje smo rođeni', poručila je Martina Petrović, najbolja mlada poljoprivrednica Hrvatske.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene