Inicijativa Marša koji se održava na Dan planete Zemlje, 22. travnja pokrenuta je u SAD-u zbog zabrinutosti nad antiznanstvenim idejama koje bi mogle imati katastrofalne posljedice.

Galerija


I nekoliko desetaka intelektualaca iz Hrvatske pozvalo je na Marš koji se održao u tri grada – Zagrebu, Splitu i Rijeci.

Maršu Zagrebu trajao je oko sat i pol, a završio je oko 12:30h na zagrebačkom Zrinjevcu. Poruke studenata zajednički su čitali studenti Hrvatskih studija, Filozofskog fakulteta i Tehničkog veleučilišta iz Zagreba. Među prosvjednicima su bili Mirela Holy, Nenad Zakošek, Aleksandar Štulhofer, Marko Torjanac... Podršku je došao dati i Boris Jokić koji je kratko poručio: "Ako danas za išta vrijedi marširati onda su to znanost i obrazovanje koji su u našoj zemlji podcijenjeni".  Maršu u Hrvatskoj podršku je dao znanstvenik Ivica Đikić koji će se u prosvjed uključiti u San Franciscu gdje trenutačno živi.

Podsjetimo, zamisao o organizaciji Marša za znanost rodila se dan nakon Trumpove inauguracije, 21. siječnja, kada je održan Marš žena čiji su se sudionici zalagali za građanska prava. U prosvjedu je diljem svijeta sudjelovalo više od dva milijuna ljudi, a u Washingonu 500.000.

Organizatori inicijative koja nema ideološki ni politički predznak objasnili su da ona nije usmjerena izravno protiv Trumpa i republikanaca. Pokrenuta je zato što Trumpova administracija predstavlja ozbiljnu prijetnju budućnosti svijeta uslijed antiznanstvenih ideja koje bi globalno mogle imati katastrofalne posljedice.

Među njima su negiranje klimatskih promjena i rezanje ulaganja u istraživanja. Akciji su potporu dali brojni istaknuti znanstvenici iz cijelog svijeta, među kojima i najvažnija američka znanstvena udruga - American Association for the Advancement of Science (AAAS), koja broji 120.000 članova i, među brojnim stručnim časopisima objavljuje i prestižni Science.