Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osobe s poteškoćama

VIDEO Invalidi poručuju: Tko kaže da mi to ne možemo!?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osobe s invaliditetom, djeca sa smanjenim radnim mogućnostima i poteškoćama u razvoju, biste li od početka ove rečenice pretpostavili da govorimo potpuno samostalnim osobama i onima koji su na najboljem putu da to postanu?

Tihana, Filip i Predrag stalno su zaposleni u radionici zaštitne odjeće u Varaždinu. Život je za njih imao malo drugačiji plan ili, bolje rečeno, postavio im je više prepreka. Ali oni su ih savladali. Predrag je invalid jer je kao dijete obolio od dječje paralize. Danas ima 43 godine, težak i nesiguran korak, ali i 24 godine radnog staža. Svaki dan šiva zaštitnu odjeću u radionici Srednje strukovne škole u Varaždinu.

Pročitajte i ovo Provjereno: Transplantacija srca - 2 Bravo! Utrka s vremenom na život i smrt: Pogledajte prilog za koji je Marino Grgurev dobio nagradu za najbolji snimateljski rad Kineska tvornica u Vrginmostu Donosi Provjereno Tope i prerađuju plastiku u središtu mjesta, građani tvrde: "Truju nas, povraćamo od tog smrada! Iz vreća ispadaju štakori, živi i mrtvi"

'Jedno vrijeme sam imao osjećaj manje vrijednosti, pošto sam bio invalid. Ali velim, stjecajem okolnosti i zbog okoline u kojoj se ja krećem, nikad me nisu gledali kao invalida, već kao normalnu osobu. A to kaj ja malo teže hodam, to je najmanji problem', priča Miljenko.

Posao nakon srednje škole

Gotovo dvostruko mlađi Filip i Tihana njegovi su kolege. Oboje su fizički zdravi, ali su u školu išli prema prilagođenom programu zbog poteškoća u razvoju. Vrlo brzo nakon srednje škole počeli su raditi. 'Od prve plaće počastila sam svoje doma i počastila sam tu na poslu', prisjeća se 22-godišnja Tihana, simpatična i vješta majstorica na šivaćoj mašini. Filip je završio srednju školu za stolara, a u radionici radi pomoćne poslove. Posao jako voli i kaže da ga ne bi ni za što mijenjao.

Morate iznijeti dasku u drugu prostoriju i dogodilo se da se taj učenik ne snađe. On jednostavno ne vidi da se ta daska treba okrenuti i onda iznijeti kroz vrata van, nego veli: Ne ide, ne ide! ravnatelj Koščak Filip je bio srednjoškolac u strukovnoj školi u Varaždinu koja, osim redovitih programa, ima i one prilagođene djeci s poteškoćama u učenju. Oni se ovdje pripremaju za samostalan život, uče o pekarstvu, stolarstvu, šivanju.

Škola kao najbolji poslodavac

Reporterka Provjerenog nekoliko je dana provela u školi, a ravnatelj Dražen Košćak iskreno joj je ispričao na kakve sve situacije nailaze mentori učenika s poteškoćama u razvoju. 'Na primjer, tu smo u prostoriji i morate iznijeti dasku u drugu prostoriju i dogodilo se da se taj učenik ne snađe. On jednostavno ne vidi da ta daska treba okrenuti i onda iznijeti kroz vrata van, nego veli: Ne ide, ne ide. Ima još takvih situacija', kaže ravnatelj.

On je na čelu škole koja je proglašena najposlodavcem godine za osobe s invaliditetom za 2009. godinu. Od 17 zaposlenih u radionici zaštitne odjeće, 12 je osoba s invaliditetom i smanjenim radnim mogućnostima. Među njima su Miljenko, Filip i Tihana. Tri društveno korisne osobe koje su se za svoje mjesto u svijetu radnika izborili, jer im nitko nije rekao da to ne mogu, već su ih naučili kako to i napraviti.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene