Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Markaču dozvoljeno svjedočenje na suđenju Ademiju i Norcu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši zapovjednik specijalne policije Mladen Markač dobio je dozvolu za svjedočenje na suđenju generalima Rahimu Ademiju i Mirku Norcu, iako kao haški optuženik ima zabranu javnih istupa, doznaje se danas od njegova odvjetnika Goran Mikuličić.

"Sud je promijenio odluku i zaključio da Markač može napustiti stan i javno istupiti, ali samo u svrhu svjedočenja u tom postupku", izjavio je Mikuličić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Neka tijela iz Medačkog džepa bila su živa spaljena' Slika nije dostupna 'U Medačkom džepu nije bilo civila'

Markač bi kao jedan od prvih svjedoka u ponedjeljak trebao biti saslušan na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje se Ademiju i Norcu sudi za zločine u akciji Medački džep 1993.

Prvog dana svjedočenja pred sudom bi se trebao pojaviti i bivši ministar unutarnjih poslova Ivan Jarnjak, a na ostalim su ročištima predviđena saslušanja još nekih osoba iz tadašnjeg hrvatskog vojnog vrha.

Zabrana javnih istupa Markaču je određena kada ga je Haški sud pustio iz pritvora u prosincu 2004. i omogućio mu da suđenje za zločine protiv čovječnosti i povrede ratnog prava i običaja, odnosno sudjelovanje u "zajedničkom zločinačkom pothvatu", čeka na slobodi.

Markač se Sudu dobrovoljno predao u ožujku 2004., a pritvor mu je ukinut uz obvezu da se jednom tjedno javi u policijsku postaju, ne napušta prebivalište, policiji preda putovnicu, ne kontaktira sa žrtvama ili potencijalnim svjedocima, ne pristupa arhivama ili ne uništava dokaze. Zabranjen mu je i svaki razgovor o njegovom predmetu, osim s odvjetnicima i članovima uže obitelji, te komunikacija s drugim
haškim optuženicima.

Uz ista pravila na slobodu je privremeno pušten i Markačev
suoptuženik Ivan Čermak, dok je Ante Gotovina, koji je godinama bio u bijegu, zadržan u pritvoru.

Nakon puštanja Markač i Čermak nakratko su ponovno pritvoreni uoči statusne konferencije o njihovom slučaju, a Sudu su jedanput, nakon medijskih napisa, morali dokazivati da nisu prekršili uvjete puštanja na slobodu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene