Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Marinko Krešić

Hrvatski generalski zbor ima novog predsjednika: "Držat ćemo se načela pokojnog predsjednika Franje Tuđmana"

General-bojnik Marinko Krešić većinom je glasova izabran za novog predsjednika Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) na redovitoj Izbornoj skupštini održanoj u subotu u prostorijama Ustanove za sveobuhvatnu skrb "Tigar".

"Dobio sam veliku potporu članstva Hrvatskog generalskog zbora. Od osnutka HGZ-a, nikad nije bilo 83 članova, a dobio sam potporu i obvezu od 60 članova koji su glasovali za mene, moj program i moj stožer", rekao je novi predsjednik HGZ-a Marinko Krešić na konferenciji za novinare.

Naveo je kako su napravili program u dvije točke - prva točka je strateško promišljanje i viđenje Hrvatske, savjet za strateška razmišljanja, viđenje demografije i odlazak mladih, a druga je viđenje i razvoj HGZ-a kao strateškog partnera u vezi okruženja, pitanja strategije, nacionalne sigurnosti i obrane.

"To su sve pitanja na koja generali trebaju dati svoje viđenje i mišljenje, i Vladi i svim tijelima u državi, s tim da budemo savjetodavno tijelo i da doprinesemo boljem razvoju oružanih snaga i sigurnosti Republike Hrvatske", naveo je Krešić.

U programu je i osnivanje dva odjela - u Osijeku i Splitu - na što ih je, kaže, privukla i epidemiološka situacija i dislociranost generala. Na taj će način moći linkom surađivati s članovima, a bit će organizirani i okrugli stolovi kako bi se čula stajališta i budućih generala o strateškim pitanjima koji se tiču cijele Hrvatske.

Pročitajte i ovo Europski Parlament (Foto: Dnevnik.hr) četiri osobe Poznati su kandidati za mjesto "šefa" Europe: Hoće li nakon dugo godina tron preuzeti žena?

Pročitajte i ovo Boris Šerić - 2 190 milijuna dolara nabave Prvi čovjek hrvatske kopnene vojske o Bradleyjima i slanju vojnika na Baltik: "Mi smo spremni i za tu zadaću"

"Držat ćemo se načela pokojnog predsjednika Franje Tuđmana - pomirba Hrvata, iseljena i domovinska Hrvatska, Hrvatska iznad svega. Politikantstva u Hrvatskom generalskom zboru neće biti", poručio je Krešić.

Funkciju predsjednika do sada je obnašao Pavao Miljavac, a Krešić je obnašao funkciju glavnog tajnika.

Izborne sjednice Skupštine održavaju se svake četiri godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene