Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Mi smo održavali stabilnost koncerna"

Predsjednik Udruge Agrokorovih dobavljača za Novu TV: "Ramljakov plan nagodbe nije u interesu dobavljača"

Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora (Video: Dnevnik Nove TV)
Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora (Video: Dnevnik Nove TV) Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija +0 Marin Pucar, predsjednik Udruge dobavljača Agrokora (Video: Dnevnik Nove TV) Galerija 1/1 >>
Predsjednik Udruge Agrokorovih dobavljača Marin Pucar bio je gost Dnevnika Nove TV.

Vidimo ne ide glatko s ovim Ramljakovim planom nagodbe - na što je točno mislila Marica Vidaković kada je rekla da će koristiti sva sredstva koja su im na raspolaganju?

Pročitajte i ovo Branka Bakšić Mitić, Koalicija Rijeke pravde Dogradonačelnica Gline Sukob među srpskim predstavnicima: SDSS prijeti Srbima koji neće glasati za njih? ''Imaju mogućnost to ispraviti'' SDP Dvije stranke bez službene pjesme Predstavljene su službene pjesme političkih kampanja: Hoće li utjecati na odabir glasača?

Mislim da smo vrlo jasno iskazali nezadovoljstvo s prijedlogom plana nagodbe i u svakom slučaju, dobavljači će biti jedinstveni, da dođe do onog stupnja zadovoljstva da bi ova nagodba na kraju bila uspješna i pravična za sve sudionike ovog procesa

Planirate li se obratiti Vladi?

To je krajnji cilj. U ovom bi trenu ostavio to u domenu dionika ovog procesa, a to je prvenstveno izvanredna uprava s izvanrednim povjerenikom koji su naši partneri u ovom procesu nagodbe i očekujem veći stupanj razumijevanja od strane izvanredne uprave da pokušamo naći rješenje koje bi bilo ne samo u interesu dobavljača, nego i ostalih dionika.

Kako ocjenjujete posao koji obavlja Vladin povjerenik Ramljak?

Posao za sada apsolutno nije lak, a pravu ocjenu će dati konačni cilj, odnosno konačno rješenje ove nagodbe. Ako nagodba bude uspješna, onda ćemo ocijeniti Ramljaka uspješnim. Međutim, sada smo zapeli u tom procesu i očekujem da pokušamo biti više afirmativni i malo više sluha imati prema dobavljačima.

U čijem je interesu ovaj plan nagodbe?

Znam u čijem nije interesu, nije u interesu dobavljača. Očekujemo pravičnost i jednakost u ovom procesu.

Kome ide na ruku trenutačno?

Iz procesa se vidi da svi dobavljači unutar svih kompanija Agrokora, Agrokor nije samo Konzum, Agrokor su i proizvođačke kompanije - nisu svi dobavljači bili u istoj poziciji kad je u pitanju stari dug. Tu tražimo da budemo svi jednaki, po pitanju nagodbe i druga točka koja je kritična, a odnosi se na granični dug, gdje se sad javljaju novi momenti i mi ne znamo kako će taj proces završiti.

Što očekujete od Vladina povjerenika?

Očekujem da sjednemo za stol i da prihvati argumentaciju, da smo cijelo vrijeme održavali stabilnost Agrokora.

Koji su rokovi?

Očekujem poslije nove godine ili sredinom prvog mjeseca jer mi smo danas imali načelni koncept ove nagodbe. Druga faza je kad dođu brojke, onda ćemo biti još oštriji u argumentaciji i jedne i druge strane. Ali, ovaj prvi nacrt nagodbe definitivno nije u interesu dobavljača i tu moramo jasno kazati da ćemo biti jedinstveni i zatražiti početne pozicije koje smo imali kada smo krenuli u proces stabilizacije Agrokora. Sad smo se doveli u situaciju da smo mi u lošijoj poziciji i polako pojedine kompanije ulaze u nestabilnost svog poslovanja

Ne ispune li se vaši zahtjevi, hoćete li stvarno obustaviti isporuku robe?

Svatko ima svoje argumente. Svatko ima svoje pregovaračke snage. Krajnja mjera može biti to, ali vjerujem da do toga neće doći

Ispada da se jednima u ovom planu pogoduje, a drugi (primjerice manjinski dioničari/dobavljači) gube sve - po kojim se kriterijima biralo tko može sudjelovati u roll-upu i naći se u boljoj poziciji?

Upravo to. Bit cijele priče je ako imate razlučno pravo, vama to razlučno pravo ne može nitko osporiti. Ali ako ste neosigurani vjerovnik, onda mora biti osigurani vjerovnik u svim pozicijama, svim dijelovima Agrokora isti. Ne može netko imati bolju poziciju iako smo s pravne pozicije na istoj strani. U tom dijelu očekujem da ćemo s izvanrednim povjerenikom, rješenje za takav trenutno neravnopravni odnos, a druga se točka odnosi na granični dug jer tu dobavljači nisu mogli sudjelovati u roll-upu, tako da ne isključujem mogućnost da ćemo ići s prijedlogom da idemo s novim roll-upom, gdje bi onda mogli dobavljači biti u istoj poziciji kao što su bili sudionici prvog roll-upa.

Jeste li s tim zahtjevima i prije dolazili Ramljaku? Je li vas prevario?

Ne bih rekao da nas je prevario. Dobavljači su bili koncentrirani na očuvanje stabilnosti Agrokora, prvenstveno maloprodajnih kanala. Ali, sada želimo sačuvati opstojnost naših kompanija. U tome smo svi jedinstveni i u tome ćemo i dalje imati jasan stav prema izvanrednom povjereniku i izvanrednoj upravi.

Na čelu ste i Podravke koja je proslavila 70. rođendan, čime se malo koja hrvatska kompanija može pohvaliti, i ima dobre rezultate. Koji je vaš plan za tvrtku u 2018. godini?

To su sad lakše i ljepše teme.

Da ne bude sve crno…

Ova cijela situacija oko Agrokora nije ugrozila Podravku i mi već za iduću godinu imamo planove rasta. Ono je prvenstveno orijentirano na organski rast i lansiranje novih proizvoda na inozemnim tržištima. Prioritet Podravke je da poveća udio inozemnog prometa. U Hrvatskoj ostvarujemo svega trećinu prometa, a 67% na inozemnim tržištima. Taj udio želimo još više povećavati. 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene