Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tuđem stanu

Teško bolestan Marijan, sa suprugom i bebom živi centru Zagreba bez struje: "Najviše mi je žao nje. Umorna je od svega"

Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 2
Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 2 Facebook, HUPŽNDS
Aktualno Galerija Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 2 Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 2 Foto: Facebook, HUPŽNDS Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 4 Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 4 Foto: Facebook, HUPŽNDS Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 3 Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 3 Foto: Facebook, HUPŽNDS Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 5 Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 5 Foto: Facebook, HUPŽNDS +0 Marijan Kovačević s obitelji živi u teškim uvjetima - 1 Galerija 1/5 >>
Marijan (60) prije nešto više od godinu dana obolio je od teškog oblika COVID-a, tri tjedna bio je u komi, a zatim mu je moždani udar zapečatio sudbinu. On, njegova supruga Ukrajinka i kći od sedam mjeseci ilegalno žive gradskom stanu u teškim uvjetima.

Imati sve i onda to izgubiti, i tako dva puta u životu. Tako nekako ide priča Marijana Kovačevića (60), koji trenutačno sa suprugom i kćeri od sedam mjeseci boravi u trošnom tuđem stanu u centru Zagreba bez struje i tople vode. 

Nemoćan je da im pomogne sam jer je u invalidskim kolicima nakon pretrpljenog teškog COVID-a i tri tjedna u komi, a onda i moždanog udara koji mu je paralizirao cijelu lijevu stranu tijela. Od ležanja su mu ostale rane, a uz sve to ima i dijabetes i povišeni tlak. Ovisan je o tuđoj pomoći i njezi.

"Najviše mi je žao supruge. Već je umorna i od mene i od djeteta", jedna je od prvih stvari koje će reći Marijan.

Teško mu je uspoređivati ovaj život sa svojim nekadašnjim. Taj bivši branitelj nekad je imao sve - 17 godina živio je u Ukrajini, u Luhansku, prije nego što ga je rat 2014. potjerao natrag u Hrvatsku. 

"Otišao sam peći pizze, a onda sam shvatio da tamo nemaju pizzerije i otvorio sam svoje. Kupio sam si kuću, a onda sam sve morao ostaviti", kaže.

Vratio se u Hrvatsku, tu je radio kao kuhar, odlazio na sezonu, taksirao. Tako je i upoznao suprugu Tetianu.

"Ja sam bio na stajalištu u Gajevoj, ona je radila u pekari. Išao sam tamo često po peciva i kavu. Ona je Ukrajinka, a ja sam znao ukrajinski, malo po malo smo se upoznavali", ispričao je. 

"Prije je bilo super, radili smo, živjeli. A onda nas je snašlo sve što je moglo", dodaje. 

Obitelj kuha na doniranom rešou, bez struje i frižidera hrana im se i kvari, a Marijan mobitel puni moleći za malo struje po kafićima. U razgovoru se često vraća na suprugu.

"Došla je u Hrvatsku misleći da će joj biti bolje ovdje, a onda sve ovo. Još se i taj rat u međuvremenu dogodio. Tamo su joj roditelji, stariji sin... Brine se i zbog njih. Ne možemo im pomoći, pozvati ih da dođu ovdje kod nas..." govori Marijan.

Živjeli su u podstanarskom stanu dok ih najmodavac, kako tvrde, nije izbacio. Obitelj živi od Marijanove invalidnine od 1500 kuna i Tetianine porodiljne naknade.

Iz očaja u tuđi stan

Zato su se ilegalno uselili u gradski stan. Kaže, bili su očajni. 

"Nepoznate osobe saznale su da postoji gradski stan koji je prazan najmanje pet godina te su ga otvorile i smjestile ljude unutra. Stan je mali, pun vlage, gljivica, ustajalog zraka, mračan, bez trunke svjetla, bez struje", objašnjavaju u Hrvatskoj udruzi za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima, koja pomaže obitelji.

Susjedi su zvali policiju, oni su napravili zapisnik, ali nisu ih deložirali. Obitelj je pomoć molila i u Gradu kako bi se njihov status legalizirao.

"Ljudi iz Grada bili su kod njih. Rekli su da će probati pomoći, dati ugovor o najmu, no kada bi to moglo biti, to nisu znali. Ali dozvolili su im boravak i nisu ih izbacivali", dodaju u Udruzi iz koje im svakodnevno nose hranu, potrepštine za bebu. Obitelj kaže da bi voljela riješiti svoj status, sama plaćati režije.

Ministarstvo: "Hitno izlazimo na teren"

Marijan je i hrvatski branitelj sa 146 dana na bojišnici, pa je pomoć tražio i u Ministarstvu branitelja. Tamo su mu rekli da na smještaj nema pravo.

Na naš upit iz Ministarstva odgovaraju da nisu znali da je Marijan teško obolio.

"Temeljem saznanja o teškom zdravstvenom stanju Ministarstvo će posredstvom Uprave za psihosocijalnu i savjetodavnu pomoć zatražiti žurni mobilni obilazak tima za psihosocijalnu pomoć Grada Zagreba. Nakon obilaska i cjelovite procjene potreba utvrditi će se mogućnosti pomoći. U slučaju potrebe Ministarstvo hrvatskih branitelja posredovati će u rješavanju problematike iz nadležnosti drugih sustava", navode u odgovoru.

Objašnjavaju zašto Marijan nema uvjete za stambeno zbrinjavanje.

"Važećim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji propisano je, između ostalog, da pravo na stambeno zbrinjavanje mogu ostvariti članovi uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, HRVI iz Domovinskog rata i članovi uže obitelji umrlog HRVI iz Domovinskog rata, te dragovoljci iz Domovinskog rata koji su u borbenom sektoru sudjelovali više od dvije godine, kao i članovi uže obitelji u slučaju smrti dragovoljca iz Domovinskog rata", dodaju.

U Centru za socijalnu skrb potvrđuju da je obitelj u tretmanu.

"S obzirom na njihovu obiteljsku, socioekonomsku situaciju i nadalje stojimo na raspolaganju te smo spremni za svaku daljnju suradnju", navode u Centru.

Pitanje može li se nekako legalizirati status ove obitelji poslali smo i Gradu Zagrebu. Odgovor ćemo objaviti kad ga dobijemo.

Ako želite pomoći obitelji, obratite se Hrvatskoj udruzi za pomoć žrtvama nasilja, djeci i siromašnima.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene