Obavijesti Video Pretražite Navigacija
loša kvaliteta zraka

Gordan Maras: Glavni uzrok onečišćenja zraka je odlagalište otpada Jakuševec

Gordan Maras
Gordan Maras Foto: DNEVNIK.hr
Kvaliteta zraka u Zagrebu već danima je niska. U Dugavama je u proteklih nekoliko dana trostruko nadmašena dozvoljena vrijednost lebdećih čestica. Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras kaže da je glavni krivac za to odlagalište otapda.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Gordan Maras ustvrdio je u četvrtak da je već nekoliko dana povećano onečišćenje zraka u Zagrebu, posebice u Dugavama, a glavni uzrok onečišćenja je odlagalište otpada Jakuševec.

Pročitajte i ovo Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene Tomislav Tomašević Mnoge nikad nisu ispražnjene Tomašević: Od 1. svibnja besplatno će se prazniti septičke jame

Maras je na konferenciji za novinare, održanoj kod postaje za mjerenje kvalitete zraka u Dugavama, prozvao zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića da ignonira taj problem. "Jučer je Bandić pozvao sve da duboko udišu zrak, a danas mjerodavne službe pozivaju građane da ne izlaze iz kuća", kazao je.

U Dugavama je u proteklih nekoliko dana trostruko nadmašena dozvoljena vrijednost lebdećih čestica. To se ne može tumačiti zimom, jer se ljudi više griju, ili prometom i fosilnim gorivima, jer bi u tom slučaju vrijednost lebdećih čestica bila viša u Vukovarskoj ulici nego na Jakuševcu, kaže Maras.

Po podacima mjernih stanica, u 11,30 sati postaja Zagreb-3 u Dugavama pokazala je vrijednost od 112,79 μg/m3 lebdećih čestica PM10. Propisana 24-satna granična vrijednost lebdećih čestica PM10 je 50 μg/m3.

Osim u Dugavama, loša kvaliteta zraka izmjerena je i na stanicama Zagreb-1 (81,37μg/m3) kraj zgrade zagrebačkog Holdinga u Ulici grada Vukovara te na okretištu Dubrava (49,28μg/m3).

Očito je u Dugavama kritična situacija jer se godinama ne rješava problem odlagališta otpada Jakuševec, koji je glavni uzrok onečišćenja zraka u Novom Zagrebu, ali i u Zagrebu u cjelini, smatra Maras.

Najavio je da će zagrebački SDP u Gradskoj skupštini ponovno tražiti da se na dnevni red uvrsti rasprava o kvaliteti zraka u Zagrebu i da Gradska uprava poduzme konkretne aktivnosti kako bi se taj problem što prije sanirao, jer se na zatvaranje Jakuševca ne može čekati 10 do 12 godina, kako to predlaže Bandić.

"Građani su zaslužili da se time konačno netko pozabavi, a ne da se minoriziranjem i relativiziranjem problema te 'sitnim forama' pokuša ispasti duhovit i smiješan, iako to više nikom nije smiješno", poručio je Maras.

Maras nije htio komentirati članak iz "Jutarnjeg lista" o potencijalnoj Vladi koju bi sastavio predsjednik SDP-a Davor Bernardić rekavši da prvo treba zavrijediti povjerenje građana, a nakon toga pričati tko će biti ministri. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene