Obavijesti Video Pretražite Navigacija
UPITNA NAGODBA?

Predstavnik manjinskih dioničara Agrokora: "Na sudu smo pronašli jedan dokument za koji nije znao nitko osim Ramljaka i banaka"

Boris Ivančić i Miroslav Jeličić Purko (Foto: Dnevnik.hr)
Boris Ivančić i Miroslav Jeličić Purko (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Boris Ivančić i Miroslav Jeličić Purko (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
"Ono što je radio Ante Ramljak nije bilo u skladu sa zakonima, pretvorio je jedan akt u nešto što je već napravilo jako velike štete", kazao je Miroslav Jeličić Purko.

Udruga manjinskih dioničara Agrokora sazvala je konferenciju za novinare, s temom "otkrivanje novih dokumenata koji govore o neispravnom radu izvanrednog povjerenika, odnosno jamstava koja su ovisna društva izdavala u korist Agrokora".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna proces nagodbe ide dalje Andrej Plenković napokon progovorio o Ramljakovoj ostavci: "Njegov potez nije me nimalo iznenadio" Slika nije dostupna Odlučno i jasno Jandroković o Agrokoru: ''Ako analiza dokumenata pokaže nešto negativno, onda će netko i odgovarati'

Miroslav Jeličić Purko u ime Udruge kazao je kako je "cilj ove presice predstavljanje dvaju važnih dokumenata koji pokazuju da ono što je radio Ante Ramljak nije bilo u skladu sa zakonima te da je pretvorio jedan akt u nešto što je već napravilo jako velike štete". Istaknuo je kako su na sudu prije nekoliko dana pronašli jedan dokument za koji nitko od njih nije znao, a podnesen je sudu jer su svi vjerovnici morali podastrti dokaze za svoje tražbine.

"Dokument govori o jamstvima u okviru ugovora o kreditiranju i ugovorima u obveznicama, i po njemu je razvidno da društva poput Belja, Jamnice, Vupika i Leda mogu jamčiti samo za onaj iznos novca koji su primili, i ni za kakav veći iznos. Mi ovo nismo imali, a imali su Ramljak i banke. To znači da se više ne može napraviti onakva nagodba kakvu je zamislio izvanredni povjerenik", kazao je Jeličić Purko.

Što se tiče isplate Texo Managementu, kazao je kako po podacima Hanfe sve konzultantske tvrtke tog tipa u Hrvatskoj ostvaruju godišnje oko 11 miljuna kuna, ukupno. "Kako je onda moguće da jedna tvrtka dobije 13 milijuna kuna godišnje?" Naveo je kako je njihova udruga i ranije pozivala da se transparentno prikažu troškovi postupka: "Mi vidimo samo troškove postupka za Agrokor, a ne one u ovisnim društvima i drugim državama. Zašto mali dioničari, recimo Mercator, nisu izgubili svoj novac, nego samo oni u Hrvatskoj?"

Naglasio je kako je očito da postoji izrazito velik sukob interesa u samom prijedlogu i nacrtu nagodbe, barem onakve kakvu je predložio Ramljak. "U slučaju da se ostvari nagodba ovakvog tipa, u Nizozemskoj će se trgovati ulozima u vlasništvu malih ulagača. Tko će spriječiti da se tamo napravi drugi val štete?"

Posebno je apostrofirao kako "nije bilo nužno da mirovinski fondovi izgube milijardu kuna, nije bilo nužno da branitelji iz Belja izgube svu svoju mirovinu..." Kazao je i kako je njihova udruga napravila plan nagodbe, koji će biti prezentiran sljedeći tjedan. "To će biti dokument koji će se moći usporediti s ovom nagodbom koju je Ramljak predstavio medijima."

"Ovo nije 1948., ovo nije nacionalizacija, ovo nije Informbiro, mi živimo u demokratskoj državi", kazao je na kraju Jeličić Purko. "Problem Ante Ramljaka jest što nikad nije radio sa svojim novcem, nego samo s tuđim."

Pravni savjetnik udruge Boris Ivančić potom je detaljno pojasnio pravnu stranu problema koji su nastali ovakvim djelovanjem izvanrednog povjerenika za Agrokor. Kazao je i kako ovakvim ponašanjem mali dioničari "uopće nisu stranka u postupku. Neke stvari nisu onakve kakvima se prezentiraju".

"Ramljak nije dorastao ovom poslu, on ne može dalje voditi ovaj proces. Naš plan nagodbe recenziralo je pet doktora znanosti. Ne trebaju nam strani savjetnici", poručio je Jeličić Purko. "Lex Agrokor je bio nužan, u to uopće ne dvojim", dometnuo je. "Ivica Todorić je od 2012. godine bio u raljama duga.

Podsjetimo, jučer je objavljeno kako tvrtka Texo Management d.o.o., u kojoj je do imenovanja za Vladina povjerenika u Agrokoru radio Ante Ramljak, sklopila s firmom AlixPartners, savjetnikom za restrukturiranje Agrokora, krajem travnja 2017. godine ugovor o savjetovanju i za svoje usluge tjedno izdaje račune u visini od oko 242.893,76 kuna.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene