Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sporni popis stanovništva

Manjine blokirale HDZ-ov zakon, Bačić ustvrdio: "Žele izjašnjavanje na dva materinja jezika, a to za nas nije prihvatljivo"

Klub zastupnika nacionalnih manjina srušio je kvorum pri izglasavanju Zakona o popisu stanovništva zbog dvaju odbijenih amandmana. U prvome traže izjašnjavanje na dva materinja jezika, a u drugome kvotu koja bi osigurala da popisivači budu dio nacionalnih manjina.

Vladajuća koalicija opet je u problemu, ovaj put zbog Zakona o popisu stanovništva. Manjine još uvijek, tvrdi Milorad Pupovac, s premijerom nisu pronašli zajedničko rješenje. Traže da im se izglasaju dva amandmana na zakon. Zbog toga su prošlog petka srušili i kvorum. Žele upozoriti javnost da šovinistički govor i govor mržnje ne bi trebali imati mjesto u Saboru.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto Željezno Žumberačko - 6 Što su im obećali? FOTO I ovdje je pobijedio HDZ: Vjernim biračima ni ovakvi uvjeti nisu zasmetali Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

Zbog toga smo razgovarali s predsjednikom Kluba zastupnika HDZ-a Brankom Bačićem koji tvrdi kako su u procesu rješavanja nesuglasica. "Rješavamo to i sutra ćemo imati sastanak sa Klubom nacionalnih manjina. Već smo rekli da provodimo isti popis stanovništva kao i 2011. godine i sad ćemo samo još utvrditi obvezna uputstva za provođenje, pogotovo tamo gdje su manjine", dodao je.

Bačić je rekao da ne vidi gdje je problem, jer i u prošlom popisu stanovništva, u Osječko-baranjskoj županiji gdje ima puno manjinaca, on je proveden bez problema i u njegovu provođenju su sudjelovali popisivači koji su pripadnici manjina. Ipak, ističe da su tada bili bez obveznih uputa.

Rekao je i kako će manjine popisivati manjine i ovaj put, no kako kaže, zastupnici su ljuti jer su im srušena dva amandmana. "Oni žele izjašnjavanje stanovnika na dva materinja jezika, što nama nikako ne dolazi u obzir, te žele da prema zakonu popisivači u tim područjima budu iz redova nacionalnih manjina na tim područjima, ali onda se radi distinkcija između popisivača", dodaje.

Kaže kako taj nesrazmjer nije pošten jer u tom slučaju popisivači ne bi trebali zadovoljiti druge propisane standarde. Uvjerava kako će se o tom, ali i drugim zakonima, unatoč neslaganju, glasovati u petak, no na pitanje hoće li glasovanja biti neovisno o dogovoru, ipak smiruje strasti i poziva na dogovor i pronalazak zajedničkog jezika.

"Prije 22 dana Republika Srpska je donijela zakon o popisu stanovništva. Oni su ga propisali bez ičega od toga. U njemu se ne spominje ni manjinske popisivače, a kamoli dvojezičnost", istaknuo je. Za kraj je u vezi popisa rekao: "Proveli smo ih tri tako, pa ćemo i četvrti".

Što se tiče problema sa HNS-om, rekao je kako je sama diskusija o zakonu besmislena, jer je nastao šušur oko zakona kojega još nema. "Zakon nismo još ni vidjeli, a već ga kritiziramo. Kad ga predstavimo raspravit ćemo o njemu", objašnjava.

Bačić je za kraj komentirao i predaju potpisa za unutarstranačke izbore u HDZ-u. Rekao je da će ih najvjerojatnije predati u četvrtak popodne. "Premijer Plenković će ih imati oko 40 tisuća, a i mi ostali ćemo bit tu negdje", zaključio je Bačić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene