Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mandatar za sastavljanje nove vlade Tihomir Orešković konstituiranje Sabora u ponedjeljak je nazvao povijesnim događajem te ponovio kako je siguran da će u idućih 30 dana Hrvatska dobiti novu vladu.


Ovo je povijesni dan, novi početak. Posljednjih par dana dobijam e-mailove i SMS-ove podrške, a u susretu s građanima čitam nadu i optimizam. Tu sam, spreman da fomiramo tu vladu što prije, da krenemo u posao", kazao je Orešković nakon sjednice na kojoj je za predsjednika Sabora izabran Željko Reiner (HDZ).

Vezani članci Policajci, ilustracija MUP se oglasio o slučaju Njonjo - Pajser: Objasnili protokol postupanja sa štićenim osobama Arsen Bauk prosvjeduje ne noseći zaštitnu masku na sjednici Sabora - 3 Oporba dogovara tko će zamijeniti Škoru na mjestu potpredsjednika Sabora: "Jedna vrsta statusa quo"

Na pitanje kada će predstaviti članove nove vlade, odgovorio je: "Imamo 30 dana, sada ćemo početi taj proces, uvjeren sam da ćemo u tih 30 dana formirati i prezentirati novu vladu".

Naglasio je kako je važno da u vladi budu stručnjaci koji su kadri provesti nužne promjene. 'Meni su bitni stručnjaci, pred nama je veliki posao i promjene koje trebamo provesti. To će na kraju biti jedan timski rad i definirat ćemo koji su nam programi i promjene koje trebamo provesti i krećemo', poručio je Orešković i dodao kako imena još nisu definirana te kako će uslijediti proces u kojem će se kandidirati i izabrati najbolji.

'Izabrat ćemo kvalitetne ljude koji će formirati vladu i koji su spremni raditi za bolju Hrvatsku', kazao je mandatar Tihomir Orešković te dodao da za sada ne raspolaže nikakvim imenima s kojima bi mogao izaći u javnost.

'Za sada ćemo dobiti prijedloge, vidjet ću te prijedlog, sjest ćemo i vidjeti tko je najbolji kandidat i onda ćemo izabrati najboljega čovjeka', rekao je Orešković.

Reiner novi predsjednik Sabora, pogledajte njegov govor

Na pitanje kakve uvjete mora ispunjavati taj 'najbolji čovjek', Orešković je kazao kako to još treba definirati.

'Za sada je bitno da se formira Sabor, no uskoro ćemo razgovarati o kandidatima. Što se tiče nove vlade, najprije je vrlo bitno da Europa i međunarodne agencije vide da je ovo stabilna vlada, da je spremna uvesti promjene i reforme i da je dobra za Hrvatsku. Da kroz te reforme pribučemo investicije koje ćemo na kraju povećati i pojačati hrvatsko gospodarstvo', rekao je Orešković dok o konkretnim reformama nije želio govoriti.

'Imam iskustvo'

Na pitanje je li osobno istaknuo neke uvjete da bi prihvatio mandatarsku poziciju, Orešković je uzvratio tek kako je spreman pomoći Hrvatskoj iskustvom koje je stekao u multinacionalnoj kompaniji.

"Tu sam došao i spreman sam pomoći. Imam iskustvo u međunarodnoj firmi, ne samo u Europi, nego u jednom globalnom sustavu, koji, nadam se da će pomoći Hrvatskoj u ovom trenutku. Moramo pokrenuti gospodarstvo i ekonomiju i nadam se da ću moći pomoći u tom procesu", rekao je.

Na kritike da se država ne vodi kao tvrtka, uzvraća da će mu prvi cilj biti podizanje kreditnog rejtinga države. "Za to će međunarodne agencije očekivati neke rezultate, oni moraju biti vrlo jasno ispunjeni i s druge strane moramo ih komunicirati", kazao je.

Na pitanje je li mu ovo najveći izazov u karijeri, odgovorio je: "U vezi izazova mogu reći, dok sam bio u Kanadi prvi izazov je bio odlazak u Portoriko. Bilo je, mogu reći, Ricky Martin 'La vida loca' (ludi život). Bilo je super, a bilo je i izazov. Kad sam došao u Hrvatsku, opet je drugi izazov. Ja sam spreman za izazove, to je dio mog karaktera i nadam se da u svakom izazovu mogu naći nešto za sebe i ispuniti novu funkciju", kazao je. (M.G./ Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook