Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mamić grlio prijatelje, ignorirao novinare

Zdravko Mamić pušten da se brani sa slobode! Izgrlio prijatelje koji su ga čekali pred sudom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izvršni predsjednik Dinama, Zdravko Mamić, pušten je da se brani sa slobode. Odlučila je to sutkinja Županijskog suda.

Zdravko Mamić je nešto iza 18 sati pušten da se brani sa slobode. Odlučila je to sutkinja Županijskog suda u Zagrebu Ljiljanka Maletić, te odbila prijedlog Općinskog državnog odvjetništva koje je danas saslušalo Mamića i zatražilo mjesec dana pritvora zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna odustao od nadopune iskaza Mamićevi odvjetnici preuzeli obranu Varge koji je lažirao SMS-ove za Mamića Slika nije dostupna Nastavak suđenja Braća Mamić odabrala nove odvjetnike

Zdravko Mamić je, čim je izašao iz zgrade Županijskog suda, zagrlio svoje prijatelje koji su ga dočekali pred zgradom i otišao u obližnji kafić.

Njegov odvjetnik Mato Matić je rekao da su zadovoljni odlukom sutkinje. 'Ovim je pokazano da živimo u pravnoj državi. Drago mi je što sutkinja nije popustila pritiscima kojih je doista bilo puno. Postupak ide dalje', rekao je Matić. 

Državno tužiteljstvo najavilo je žalbu na odluku o Mamićevu puštanju iz pritvora, o čemu će odlučivati izvanraspravno vijeće.

Općinsko državno odvjetništvo zatražilo jednomjesečni pritvor

Na zagrebačkom Općinskom državnom odvjetništvu Zdravko Mamić je dao svoj iskaz. Ondje je doveden oko 13 sati u policijskom kombiju. U pratnju su bili i njegovi odvjetnici Ante Madunić, Mato Matić i Jadranka Sloković koja je rekla da je ovo 'prvi put da se s nekim postupa na ovakav način'. 

'Vi se sjećate Đapića koji je rekao da su Srbi sanitarni problem, kakve je konzekvence imao zbog toga? Dakle, radi se o tome da se ovako postupa prvi put. Ukoliko Državno odvjetništvo smatra da ima osnova za postupanje i pokretanje kaznenog postupka, to je u redu, i mi ćemo se braniti, ali da se njega uhićuje, da ga se drži 16 sati dakle najduže moguće vrijeme, da ga se privodi sucu istrage, da se traži određivanje pritvora, da taj pritvor eventualno i bude određen, što to znači? Znači da u stvari za Zdravka Mamića važi ovdje drugačiji zakon', naglasila je Sloković.

Mamić bio sinoć u bolnici

Odvjetnik Ante Madunić je potvrdio da je Mamić sinoć bio i u bolnici. 'Imao je želučanih tegoba. Noćas je bio u bolnici i pije lijekove', rekao je Madunić.

>> Privatnim avionom doputovala u Zagreb da bi Mamiću platila jamčevinu

Općinsko državno odvjetništvo je danas saslušalo Mamića i zatražilo mjesec dana pritvora zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela.

Priopćenje Općinskog državnog odvjetništva prenosimo u cijelosti:

'Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv hrvatskog državljanina (1959.). (16. 3. 2013.)

Naime, postoji osnova sumnje da je 54-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325. stavak 1. Kaznenog zakona odnosno da je 15. ožujka 2013. u Zagrebu, u vremenu od 8,00 do 8,25 sati, tijekom gostovanja u radijskoj emisiji "Pozitivni petak" radio postaje "Soundset Plavi", osvrćući se na aktualnog ministra znanosti, obrazovanja i športa, iznosio tvrdnje kojima je putem radija javno poticao na mržnju usmjerenu prema navedenom ministru, no istodobno iskazujući izrazitu netrpeljivost i potičući na mržnju i prema svim pripadnicima srpske nacionalnosti, isključivo zbog njihove nacionalne pripadnosti.

Sucu istrage je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika temeljem zakonske osnove opasnosti od ponavljanja djela, s obzirom da je osumnjičenik višestruko evidentiran za učin različitih prekršaja po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira Također, osumnjičenik je i višestruko evidentirana osoba i po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, a što sve ukazuje da se radi o osobi koja ne poštuje i ne priznaje pravne norme i pravni poredak, te da je upravo obrazac njegovog ponašanja postupanje protivno pravnom uređenju.

Ujedno, treba imati u vidu da je osumnjičenik kao javna osoba u javnim istupima i nastupima pokazivao i iskazivao izrazitu netrpeljivost prema pripadnicima drugih nacionalnih manjina i pripadnicama suprotnog spola, da je član Izvršnog odbora HNS-a, te izvršni predsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo u kojem svjetlu cijeniti i daljnju opasnost od činjenja novih prekršaja po Zakonu o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima.

Izjave osumnjičenika prenesene putem sredstava javnog priopćavanja valja promatrati i u kontekstu skorašnjeg održavanja nogometne utakmice između nogometnih reprezentacija Hrvatske i Srbije te izjave poput ovih iznesenih tijekom gostovanja u gore spomenutoj radijskoj emisiji, dodatno dobivaju na težini te izazivaju bojazan da će dovesti do nereda i remećenja javnog reda i mira, a što sve, u svojoj ukupnosti, čini opravdanim primjenu zakonskog osnova za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja ovakvog ili sličnog kaznenog djela.'
 

>> Jovanović o privođenju Mamića: Ovo je dokaz da je Hrvatska uređena država!

>> 'Svaka čast komšije': Mamić udarna vijest u srpskim medijima

Vrijeđanje preko radija

Mamić je jučer poslijepodne priveden na obavijesni razgovor u policiju nakon što je ranije u eteru Soundset Plavog radija iznio niz uvreda na račun ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, za kojeg je rekao da je ''hrvatomrzac'', "uvreda za hrvatski mozak" i "Srbin koji nikada nije radio u prosvjeti i sportu, osim što je malo dizao utege".

Riječi Zdravka Mamića osudili mnogi

Najnoviji Mamićev verbalni ispad naišao je na široku osudu javnosti, no njegovi odvjetnici pak, ocijenjuju, kako je riječ o "političkoj hajci" na Zdravka Mamića u kojoj svi žele "prikupiti bodove".

Hrvatski nogometni savez najavio je pokretanje disciplinskog postupka protiv prvog čovjeka Dinama i člana Izvršnog odbora HNS-a, zbog kršenja Kodeksa o ponašanju nogometnih djelatnika.

Predsjednik Republike Ivo Josipović ocijenio je kako su Mamićeve izjave "vulgarne i primitivne" te govor mržnje, a premijer Zoran Milanović rekao je, uz osudu, kako je "dobro, koliko god to bilo grozno, da ljudi na temelju tih izjava vide razliku između dva svijeta".

Za kazneno djelo za koje ga se tereti, prijeti mu kazna do tri godine zatvora.

"Mislim da se ovdje ne radi ni o čemu drugome osim možda o nekakvoj uvredi", kazao je Mamićev odvjetnik Mate Matić jučer poslije ispitivanja u policiji, nakon čega je njegov branjenik odveden u pritvor na Oranice.

Uz Matića u Mamićevom odvjetničkom timu su Ante Madunić i Jadranka Sloković a kao njihovi zamjenici na raspolaganju su mu odvjetnici Nikola Mandić i Ivan Stanić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene