Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUSTAVNI NESPORAZUMI

Mama uplakanog dječaka: "Asistent je danas došao. Ali problem je puno veći... Sjedit ću sa sinom svaki dan u školi"

Dječak ispred škole čeka pomoćnika u nastavi (Foto: Facebook)
Dječak ispred škole čeka pomoćnika u nastavi (Foto: Facebook) Foto: Facebook
Mama učenika koji na prvi dan škole nije dobio asistenta dan poslije sjedila je sa sinom u razredu. Kaže da će ostati sve dok njezin sin ne dobije svog osobnog pomoćnika, a ne da ga mora dijeliti s još dvoje učenika.

"Asistent je došao. Zaista je pristojan i drag dečko, moj sin i on odmah su počeli razgovarati, o njemu ne mogu reći ništa loše, ali problem nije riješen. I dalje ostaje činjenica da na jednog asistenta dolaze tri učenika, s različitim dijagnozama", rekla nam je mama učenika iz Slavonskog Broda čija je tužna slika u ponedjeljak poslijepodne zgrozila javnost. 

Njegova mama jučer je rekla da će sa sinom dolaziti u školu i sjediti s njim sve dok dječak ne dobije vlastitog asistenta. 

"Kako će taj asistent baviti se sa svom trojicom u isto vrijeme. On to fizički neće stići. Što kad jedan od njih bude morao na WC? Što će biti sa ostalima?" nastavlja majka dječaka. 

U Osnovnoj školi Bogoslava Šuleka i u Ministarstvu objasnili su da je asistent jučer bio u školi, no da je pratio priredbu te nakon toga otišao. Zato se s dječakom nije upoznao na prvi dan škole. 

Majka priznaje da je očito bila riječ o nesporazumu.

"Ali ovakvi nasporazumi su sustavni. Roditelji djece s poteškoćama stalno se moraju boriti protiv nekih nesporazuma. Svake su godine neki problemi. Jesu li naša djeca manje vrijedna? Svi pričaju o integraciji, a o kakvoj integraciji pričamo? Još se pitamo zašto nas škola nije obavijestila da je samo jedan asistent na tri učenika. Ja ne odustujam od borbe za svoje dijete, kao što ne bi odustao ni bilo koji roditelj", odlučna je mama.

Ministarstvo je, između ostalog, u odgovoru na naš upit reklo da dječak ide u posebni razredni odjel, gdje su u razredu od 6 učenika 3 pomoćnika i učiteljica koja je edukacijski rehabilitator.

"Dakle, na šest učenika dolaze četiri odrasle osobe", odgovaraju na upit kako to da na jednog pomoćnika dolaze tri učenika. 

Mama kaže da je jedan učenik ima svog pomoćnika, još dva dijele asistenta, a njezinu sinu i još dvoje učenika ostaje jedan pomoćnik.

"Kao da to nešto znači. Pa ovi drugi asistenti moraju se baviti djecom kojoj su dodijeljeni, ne mogu po potrebi skakati do druge djece", misli mama. 

Kaže kako je njezin sin danas bolje. Drugi dan škole je iza njih.

"Asistent mu se svidio. Razgovarali su. Sad će se malo odmoriti pa ga čeka domaća zadaća", kaže mama. 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene