Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''NEKA NE DOLAZE OVDJE''

Projekt kojem je struka rekla ''ne'', a politika mu daje podršku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražili smo je li malostonski zaljev ugrožen planiranim projektom turističkog kompleksa s oko 900 soba. Struka kaže kako će projekt uništiti školjkarstvo, ali lokalna vlast mu daje podršku.

Dnevnik Nove TV bio je na tradicionalnom obilježavanju dana malostonske kamenice, ali i istražio je li Malostonski zaljev ugrožen planiranim projektom turističkog kompleksa s oko 900 soba. Školjkari i struka su zabrinuti, ali lokalna vlast čvrsto stoji uz investiciju.

Pročitajte i ovo Uvođenje reda u Splitu - 4 Otvorena sezona uriniranja Pokušavaju uvesti red među razuzdane turiste: Svima koji ne poštuju pravila prijete velike kazne Slika nije dostupna Čak i kad su posvađani 'Pomazit će se već za stolom'

Na danu malostonske kamenice školjkari su za svoje goste otvorili oko 15.000 školjki.

"Do sad nikad veća gužva i ne možemo stići otvarati ih koliko ljudi dolazi", kazao je školjkar Mato Franušić

Kamenicama je do sada najveća prijetnja bila riba, ali dolaze puno veći problemi. U Malostonskom zaljevu, zaštićenom području, planira se izgradnja turističkog kompleksa s oko 950 kreveta. I školjkari i struka su protiv.

"Prijedlog je štetan, jer uništava kvalitetu mora i i time uništava kamenice u uzgajalištima. Time se uništava cijela gospodarstvena djelatnost", smatra Nenad Jasprica iz Instituta za more u Dubrovniku

"Mi se ne možemo baviti turizmom radi rezervata i sad će se oni s tim objektima i kapacitetima time baviti... Protiv toga smo, neka ne dolaze ovdje. I ne znam tko im je obećao da će u rezervatu dobiti dozvolu za izgradnju", pita se školjkar Matušić.

Obećala im je politika, unatoč tome što struka kaže 'ne' ovom projektu. Osim Instituta za more, tu su svi znanstvenici okupljeni u HAZU, te Društvo arhitekata Dubrovnik.

"Mi smo uvažili ono što struka kaže. Za izmjene smo i dopune prostornog plana radili stratešku provjeru utjecaja na okoliš i ona je pokazala da nema nikakve štete od takvog objekta", kaže HDZ-ov župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

U Institutu za more pak kažu drugačije.

"Nije se ispoštovalo ono što u studiji piše. A to je da je prijedlog jako štetan za okoliš. Povjerenstvo koje je ocjenjivalo studiju izglasalo je da je to u redu. Međutim, ja sam bio predstavnik Instituta u samom povjerenstvu i mi smo se, vidjevši da ćemo biti nadglasani, povukli jer politika je ta koja je odlučila", tvrdi Jasprica.

Na području Stona, ali i na cijelom Pelješcu nedostaje hotelskog smještaja. Struka je ponudila alternativne lokacije, na južnim padinama uz more, ali investitor i lokalna vlast od Malostonskog zaljeva - ne odustaju.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene