Istražili smo je li malostonski zaljev ugrožen planiranim projektom turističkog kompleksa s oko 900 soba. Struka kaže kako će projekt uništiti školjkarstvo, ali lokalna vlast mu daje podršku.


Dnevnik Nove TV bio je na tradicionalnom obilježavanju dana malostonske kamenice, ali i istražio je li Malostonski zaljev ugrožen planiranim projektom turističkog kompleksa s oko 900 soba. Školjkari i struka su zabrinuti, ali lokalna vlast čvrsto stoji uz investiciju.

Vezani članci Cijeli svijet trpi gubitke u turizmu - 10 Težak udarac turizmu širom svijeta: Pandemija poremetila planove i turistima i domaćinima koji se bore za svakog gosta Korona, turizam i rad na crno - 1 Korona razotkrila rad na crno? Udruga putničkih agencija tvrdi da se manjak turista ne osjeti jer lani mnogi svoje goste nisu niti prijavili

Na danu malostonske kamenice školjkari su za svoje goste otvorili oko 15.000 školjki.

"Do sad nikad veća gužva i ne možemo stići otvarati ih koliko ljudi dolazi", kazao je školjkar Mato Franušić

Kamenicama je do sada najveća prijetnja bila riba, ali dolaze puno veći problemi. U Malostonskom zaljevu, zaštićenom području, planira se izgradnja turističkog kompleksa s oko 950 kreveta. I školjkari i struka su protiv.

"Prijedlog je štetan, jer uništava kvalitetu mora i i time uništava kamenice u uzgajalištima. Time se uništava cijela gospodarstvena djelatnost", smatra Nenad Jasprica iz Instituta za more u Dubrovniku

"Mi se ne možemo baviti turizmom radi rezervata i sad će se oni s tim objektima i kapacitetima time baviti... Protiv toga smo, neka ne dolaze ovdje. I ne znam tko im je obećao da će u rezervatu dobiti dozvolu za izgradnju", pita se školjkar Matušić.

Obećala im je politika, unatoč tome što struka kaže 'ne' ovom projektu. Osim Instituta za more, tu su svi znanstvenici okupljeni u HAZU, te Društvo arhitekata Dubrovnik.

"Mi smo uvažili ono što struka kaže. Za izmjene smo i dopune prostornog plana radili stratešku provjeru utjecaja na okoliš i ona je pokazala da nema nikakve štete od takvog objekta", kaže HDZ-ov župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

U Institutu za more pak kažu drugačije.

"Nije se ispoštovalo ono što u studiji piše. A to je da je prijedlog jako štetan za okoliš. Povjerenstvo koje je ocjenjivalo studiju izglasalo je da je to u redu. Međutim, ja sam bio predstavnik Instituta u samom povjerenstvu i mi smo se, vidjevši da ćemo biti nadglasani, povukli jer politika je ta koja je odlučila", tvrdi Jasprica.

Na području Stona, ali i na cijelom Pelješcu nedostaje hotelskog smještaja. Struka je ponudila alternativne lokacije, na južnim padinama uz more, ali investitor i lokalna vlast od Malostonskog zaljeva - ne odustaju.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr