Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iza 23 sata do 6 sati ujutro na ulici, u klubovima i kafićima ne smiju biti mlađi od 16 godina. Ili mogu, ali uz pratnju starije osobe. Tako kaže zakon, međutim stvarnost je posve drukčija.


Policija i inspektori zato su ovoga vikenda u Zagrebu obišli 50-ak kafića na užem i širem području grada! Mamurni. Bez nadzora. I često prepušteni sami sebi. Učestala je to slika maloljetnika. U noćnim satima, najviše vikendom. Upravo takve policija je legitimirala s petka na subotu po zagrebačkim ulicama. Svi su bili mlađi od 16 godina.

Vezani članci Anamarija Kljajić Policija moli za pomoć: U mjestu Velika nestala 22-godišnja Anamarija Kljajić Muškarac u lisičinama (Foto: AFP) Uhvaćeno četvero maloljetnika koji su krali hranu iz oštećene trgovine u Petrinji

'To je vrlo uspješna akcija čim su pronašli maloljetnike koji su bili bez skrbi odraslih osoba i što su pronašli maloljetnike koji su uporabljali alkohol na nedozvoljen način odnosno opojnu drogu', rekla je Lana Peto Kujundžić, sutkinja za mladež.

>> Prijedlog zakona o izvršavanju sankcija maloljetnicima donio potporu u Saboru

Od njih 1.300, 50 je dovedeno u policiju, 33 su bili maloljetnici. Dvoje je zadržano, ostali su pušteni. Lana Peto Kujundžić smatra da je ovo odlična poruka i roditeljima ali i cijelom društvu. Ključni problem kod maloljetnika, ali i njihovih roditelja je kako postaviti granicu, stoga je najvažnije uspostaviti kontakt s djecom.

Stručnjaci apeliraju - najvažnije je djecu odgajati od rođenja. A ne kad uđu u pubertet, jer tada ih je teško usmjeriti na pravi put.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook