Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na to bi se mogle svesti muke stanovnika malog sela u okolici Slavonskog Broda. Oni su naime tri godine na udaru maloljetnika koji ih pljačkaju i provaljuju u domove.


Čini vam se poznata priča. Da, u istom mjestu Bebrini bili smo i prije četiri mjeseca. Imali su isti problem. Uoči našeg prvog dolaska, dvojica maloljetnika okrivljena za nedjela odvedena su u domove. Činilo se, selo će odahnuti. No nije.

Vezani članci Hitna pomoć - 4 Po život opasan apsurd s hitnom pomoći na sjeverozapadu Istre: "Sigurno je da će bar jedna ili dvije osobe samo ove godine završiti smrtno" Zoran Marinović u Afganistanu - 3 Prvi hrvatski reporter u Afganistanu nakon što su ga preuzeli talibani: "Danas vlada strah za osnovnim pravima i za golu egzistenciju, ali vlada i - mir. Čekao se desetljećima"

Eto nas opet u Bebrini ovaj tjedan. Eva Jozić, vlasnica trgovine, ni sama ne zna po koji put govori da su joj djeca opet obila trgovinu. Ista koja su trebala biti u domu. No iz domova dolaze vikendom. Tako su i nju ponovno posjetili. Čak drugi put od našeg prvog snimanja. Kata Nuić, glasnogovornica PU brodsko-posavske potvrđuje. Da, uhvatili smo ih na djelu, i da, to su isti.

Opet odlazimo u Centar za socijalnu skrb u Slavonskom Brodu. Nitko ne želi pred kamere! Dobivamo pismeni odgovor u kojem kao i prvi put tvrde, učinili su sve što su mogli. Isto tvrde i u nadležnom Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi. Policija kaže sve su učinili prema propisima, a pravobraniteljica za djecu, kaže, šalju preporuke institucijama uključenima u slučaj. No očito nema uspjeha. Sutkinja Lana Peto Kujundžić tvrdi, nema koordinacije među svima njima. Od pravobraniteljice smo nastojali dobiti obećanje da će svojim autoritetom utjecati na bolju koordinaciju, no ona je ponovila da će i dalje slati preporuke i da nema ovlasti za više, a ni ljudi koji bi se osobno posvetili slučaju! Najtragičnije u svemu je to što nisu ugroženi samo mještani, već i sami maloljetnici. Mještani su toliko ogorčeni da kažu ako se stvari ne pomaknu s mrtve točke, uzet će stvar u svoje ruke!

Zaključak! Svi tvrde – rade svoj posao! A maloljetnici i dalje rade po starom. Mještani očajni! Eva Jozić, vlasnica trgovine kaže kako joj ni osiguranje više ne želi nadoknaditi štetu jer je prerizična zbog učestalih provala. Savjetovali su joj da unajmi zaštitara i postavi alarmni sustav, što si ona, tvrdi, ne može priuštiti.

Je li moguće da u pravnoj državi za ovo nema lijeka i da agonija jednog malog sela može trajati toliko dugo? Očito jest!

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju