Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Malo selo, veliki ljudi

Mještani jednog slavonskog sela uzeli su stvar u svoje ruke i evo što su sve napravili!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dobre volje ne manjka u malom slavonskom sela Batrina kod Nove Gradiške.

Mještani Batrine se trude zadržati mlade na selu i zato su odlučili uzeti stvar u svoje ruke! Sami su izgradili dječje igralište, park, crkvu, uredili selo. Uključili su se i u europske projekte, idu na stručne razmjene diljem Europe, a domaćini su i drugim Europljanima.

Pročitajte i ovo Ilustracija Obrana sela Krave u Francuskoj odsad mogu slobodno mukati, a dozvoljeni su i "mirisi" sela Slika nije dostupna Jedni slave, drugi tuguju Polovica mještana Sedramića ima, a polovica nema pitke vode

U vrijeme nekog općeg nezadovoljstva, besparice, pomalo je i neobično čuti da ipak postoje mjesta u kojima problemi nisu na prvom mjestu. Mjesta u kojima se ne mašta o promjenama, nego se na njima radi - mjesta iza kojih stoje trud, zajedništvo i dobri projekti.

Selo Batrina s oko tisuću stanovnika u Brodsko-posavskoj županiji, udaljeno je oko sat i pol vožnje od Zagreba. U centru sela su dobro raspoloženi mještani. Okupljeni u udrugu građana - pokretačka su snaga mjesta. Jer jedino zajedno mogli su provesti ideje i život u selu učiniti ljepšim.

U Hrvatskoj postoji pravo ekonomsko čudo - I nedostaje im radne snage!

Kroz radne akcije izgradili su crkvu, na mjestu gdje je bila šikara napravili dječje igralište, park, stvorili mogućnosti za dodatne aktivnosti, od bavljenja sportom, glazbom, raznorazne radionice. Pa se selo samo i uključilo u europske projekte i mlade šalje na razmjene diljem Europe, ne bi li im usadili poduzetnički duh, naučili nešto novo. Ujedno ih i zadržali na selu.

'Na razmjeni sam bio dva puta - u Njemačkoj i Francuskoj. Bila je to velika promjena u životu - sada su vidici malo prošireniji, tolerancija veća', rekao je Josip Matačić iz Batine.

Priskače selu i općina i županija, ali planova je previše. Po novce će posegnuti i u fondove Europske unije. Za pisanje projekata bit će odgovoran sumještanin koji upravo prolazi edukaciju pisanja projekata.
'Stvar je u dobrim idejama - imate ideju, razradite ju i onda tražite pomoć. Mi nikada nismo tražili da nam netko da gotov proizvod, samo smo tražili pomoć pri realizaciji ideje', rekao je Dražen Grozdanović, predsjednik udruge Sveti Antun iz Batrine.

Batrine su primjer na kojem bi mnogi mogli učiti -za uspjeh je potreban rad, zajedništvo i ideje. I teško se bilo od njih rastati - prema slavonskom običaju - rastanka nema dok se sve ne pojede.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene