Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabra Malala

'Nadam se da možemo pomoći 57 milijuna djece, koje ne žele iPhone ili čokoladu nego olovku i knjigu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na svečanosti u Europskom parlamentu nagrada Saharov, za slobodu misli, pripala je mladoj pakistanskoj aktivistici Malali Jusufzai, koja se istaknula u borbi za prava na obrazovanje djevojčica.

Malala Jusufzai (16) osvojila je nagradu svojim zalaganjem za pravo djevojčica na obrazovanje, usprkos tome što je bila izložena nasilju talibana koji su djevojčicama u pakistanskoj regiji Svat zabranili školovanje.

Pročitajte i ovo Nagrada Nove TV - 1 Nova nagrada Nova TV dobitnica je certifikata Equal Pay Champion: "U društvu smo kompanija koje provode pozitivne promjene" Hrvatska pošta zaposlenicima daje nagradu od 1200 eura Zbog velike fluktuacije Hrvatska pošta nagrađuje poštare i vozače s 1200 eura: Ipak, postoji jedna caka

Malala je na početku svoga obraćanja nazočnim zastupnicima Europskog parlamenta i dosadašnjim dobitnicima nagrade Saharov, koji su je pozdravili dugotrajnim pljeskom, citirala Voltairovu misao da 'se ne moram slagati s onim što kažeš, ali da ću se do smrti boriti za tvoje pravo da to kažeš'.

Istaknula je da iznimno počašćena ovom nagradom, koju posvećuje 'svim neznanim junacima u Pakistanu i svijetu, koji se bore za temeljna ljudska prava'.

'Mnogo djece, njih 57 milijuna, nemaju pristup obrazovanju, puno je slučajeva prisilnih brakova, trgovine djecom, žrtava seksualnog nasillja', rekla je Malala, dodajaći da unatoč tome postoji nada ako se 'svi ujedinimo i poduzmemo akciju' da se to promijeni.

'Potrebna nam je promjena ideologije tako da za moćne države ne držimo one koje imaju moćno oružje i vojsku, nego one koje imaju najmanju stopu nepismenosti, koji osiguravaju jednakost i pravo svim ženama i muškarcima', rekla je.

>> VIDEO Malala šokirala voditelja odgovorom o pacifizmu

'Nadam se da možemo pomoći 57 milijuna djece, koje ne žele iPhone, čokoladu ili nešto slično, nego olovku i knjigu', poručila je Malala.

Predsjednik EP-a Schulz je u svom govoru pozdravio Malalu i njezina oca te mu odao priznanje što je potaknuo svoju kćer da digne glas protiv talibanskog nasilja te je citirao Maliline riječi da 'olovka, knjiga i učitelji' mogu promijeniti svijet. 'Ti si pružila nadu milijunima djevojčica u svijetu', naglasio je Schulz.

Malala je svoj prvi javni govor održala u rujnu 2008, pod nazivom 'Kako se talibani usude oduzeti moje temeljno pravo na obrazovanje?'. Kada su sve djevojačke škole pod talibanskom kontrolom zatvorene u siječnju 2009., Malala je započela blog za BBC Urdu pod pseudonimom Gul Makai. Blog joj je donio slavu. Nakon što je njezin identitet otkriven, započele su prijetnje njezinoj obitelji, što je dovelo do pokušaja atentata u listopadu 2012. kada su joj talibanski napadači pucali u glavu i vrat na povratku kući u školskom autobusu. Od teških se ozljeda oporavljala u Velikoj Britaniji.

Nagrada nosi ime ruskog disidenta Andreja Saharova koji je 1975. osvojio Nobelovu nagradu za mir za svoj rad u obrani ljudskih prava i upozoravanja od opasnosti nuklearnog naoružanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene