23. siječnja prije 166. godina u Voloskom kraj Opatije rodio se jedan od najznačajnijih prirodoslovnih znanstvenika prve polovice 20. stoljeća.


Na današnji dan 23. siječnja, prije 166. godina u Voloskom kraj Opatije rodio se Hrvatski geofizičar Andrija Mohorovičić, koji se ubraja u najznačajnije prirodoslovne znanstvenike prve polovice 20. stoljeća.

Analizom brzina valova pokupskog potresa otkrio je graničnu plohu između Zemljine kore i plašta koja je njemu u čast nazvana Mohorovičićev diskontinuitet.

Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Do 2050. pet milijardi ljudi neće imati stalni pristup vodi: Klimatske promjene utječu na vodene rezerve

Ivan Čačić, meteorolog Dnevnika Nove TV Znate li koliko je snijega najviše izmjereno na Zavižanu? Odgovor donosi meteorolog Ivan Čačić

Riječ je, dakle, o epohalnom otkriću najvećeg objekta na Zemlji – Zemljine kore. Pored seizmologije, Mohorovičić je i velikan hrvatske meteorologije i oceanografije. Po njemu je nazvan jedan krater na Mjesecu te asteroid u području između Marsa i Jupitera.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju