Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mala škola prognoze

Jeste li znali da je prije 63 godine dio našeg otoka proglašen nacionalnim parkom?

Jeste li znali da su prošle već 63 godine otkako je proglašen Nacionalni park Mljet, a zašto je toliko poseban otkriva meteorolog Dnevnika Nove TV Ivan Čačić.

Na subotu 11.11. prije 63 godine proglašen je Nacionalni park Mljet. To je bio i prvi pokušaj zaštite izvornog ekosustava na Jadranu.

Pročitajte i ovo Vulkan na Islandu Uznemirujuće vijesti U pitanju su dani ili čak sati: Vulkan bi mogao uništiti grad, stanovnici evakuirani

Nacionalni park obuhvaća trećinu otoka Mljeta čija je vanjska obala strma, puna urušenih špilja - i s juga je izložena otvorenom moru. Obala okrenuta kopnu i buri pristupačnija i niža.

Između njih smjestio se sustav dva morska jezera koji predstavljaju jedinstveni geološki i oceanografski fenomen u svjetskim razmjerima.

Pročitajte i ovo Karlovac Stambeno pitanje Potreba, a ne luksuz: Ne mora država svakome dodijeliti stan ili kuću, ali jednu obavezu ipak ima

Veliko jezero ukrašava i otočić Svete Marije s drevnim benediktinskim samostanom i crkvom iz 12. stoljeća.

Zahvaljujući dobroj suradnji DHMZ-a i Nacionalnog parka, na oba jezera - kao i na otvorenom moru - mjeri se temperatura površine mora koju već godinama svakodnevno možemo pratiti na webu DHMZ-a.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene