Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Makedonija: Gruevskom mandat za sastav nove vlade

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Makedonski predsjednik Branko Crvenkovski u ponedjeljak je uručio mandat za sastav nove vlade Nikoli Gruevskom, dosadašnjem premijeru i čelniku VMRO-DPMNE-a, pobjedničke stranke na nedavnim prijevremenim parlamentarnim izborima.

Gruevski je najavio novu vladu za 20 dana, a pregovori s Demokratskom strankom Albanaca (DPA) i također albanskoj Demokratskoj uniji za integraciju (DUI) već su počeli.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Govorio i o obnovi Plenković poslao poruku BiH pa poručio: "Naša flota jedna je od najvažnijih na Mediteranu" Ministri - 4 U obilasku države HDZ-ovi ministri se rastrčali po cijeloj Hrvatskoj, ali tvrde da nisu u kampanji: "To su redovne aktivnosti"

Novu vladu očekuje mnogo posla i novih projekata, izjavio je Gruevski nakon primanja mandata. Imam dvadeset dana za sastav nove vlade istoga konzultacije s političkim strankama počinju odmah.

Vladu bira parlament običnom većinom glasova u roku od 15 dana od dobivanja programa i sastava kabineta. Zadnji rok do kada bi Makedonija trebala dobiti novu vladu jest 28 srpnja.

Iako VMRO ima 63 zastupnička mjesta od 120, Gruevski je odmah počeo pregovore sa čelnicima dviju albanskih stranaka Menduhom Tačijem i Alijem Ahmetijem kako bi osigurao stabilnu vladu.

Kako se komentira u javnosti, Gruveski će ponuditi koaliciju objema albanskim strankama, no pitanje je hoće li to one prihvatiti zbog velike međusobne suprotstavljenosti, naročito nakon incidenata na izborima za koje jedna drugu optužuju.

S druge strane, smatra se da će stranka koja ne bude u vladi, naročito ako to bude DUI koji ima više zastupnika, blokirati rad parlamenta, baš kao i u protekle dvije godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene