Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

MORH: Nije istina!

Mađari se narugali Hrvatskoj? A sve zbog jednog MIG-a!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I strani mediji raspisali su se o tome kako Hrvatska nije u stanju zaštititi svoj zračni prostor.

U mađarskim medijima pojavio se članak pod naslovom 'Hrvatska pozvala Mađarsku da zaštiti zračni prostor'. Reagiralo je Ministarstvo obrane RH.

Ministarstvo obrane RH na svojim službenim stranicama objavilo je priopćenje vezano uz tvrdnje mađarskog portala honvedelem.hu kako je Hrvatska pozvala Mađarsku da zaštiti njezin zračni prostor.

'MORH ne može komentirati medijske navode mađarske strane, odnosno nije nam poznato na temelju čega se isti navodi ističu', stoji u priopćenju.

'Hrvatska nije ni u jednom trenutku zatražila od Mađarske pomoć u vezi ovog pitanja jer Oružane snage Republike Hrvatske imaju sposobnost nadzora i zaštite zračnog prostora RH i ne očekuju gubitak te sposobnosti', dio je priopćenja MORH-a.

Pročitajte i ovo Pripreme za dolazak aviona Rafale u Hrvatsku - 3 Borbeni avioni FOTO Prvih šest aviona Rafale u Hrvatskoj za nekoliko tjedana: "Za mene je to bilo ispunjenje dječačkog sna" Slika nije dostupna REDOVNE AKTIVNOSTI Snažna detonacija uznemirila Zagrepčane, doznajemo o čemu se radi

Tajne službe služe da se zaposle podobni!

Tijekom svog boravka u Višegradu (Mađarska), u petak 14. ožujka 2014., na neformalnom sastanku ministara obrane zemalja Srednjoeuropske obrambene suradnje, zamjenica ministra obrane Višnja Tafra u svom govoru na temu „Rad i budućnost Srednjoeuropske obrambene suradnje“, naglasila je mogućnost ispitivanja - u dugoročnom periodu i ovisno o interesu država u srednjoj Europi – multinacionalnog pristupa pri održavanju sposobnosti air policinga. Pri tome, ni u kojem trenutku nije bilo rasprave o konkretnim aranžmanima ili bilateralnim sporazumima.

Inače, tijekom prošlog tjedna delegacija Ministarstva obrane predvođena pomoćnikom ministra Viktorom Koprivnjakom boravila je Ukrajini kako bi provjerila trenutno stanje s remontom hrvatskih MIG-ova u Ukrajini. Izaslanstvu MORH-a je službeno prezentirano da su otklonjeni postojeći problemi vezani uz integraciju navigacijskog sustava.

Oprema za testiranje svih komponenti kursnog sustava pokazala je da sve funkcionira i do sada je ukrajinsko-češki tim zajedničkim radom u remontnom zavodu u Odessi provjerio 5 zrakoplova koji su spremni za preliminarni prijem od strane hrvatskih stručnjaka.

Sredinom tjedna hrvatski tim za nadzor (voditelj projektnog tima, 2 testna pilota i 4-ero stručnjaka za nadzor remonta) kreće u Ukrajinu.

Nakon preliminarnog pregleda, koji uključuje i testne letove hrvatskih pilota, potvrdit će se jesu li ti zrakoplovi potpuno ispravni i spremni za transport u Hrvatsku, stoji u priopćenju MORH-a.

Podsjećamo, trenutno su za kontrolu zračnog prostora RH sposobna tri zrakoplova tipa MIG-21. Istovremeno 12 vojnih zrakoplova nalazi se na remontu u Ukrajini, a njihova isporuka Hrvatskoj kasni već pet mjeseci.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene