Prema nepotpunim podacima Hrvatske turističke zajednice, kolovoz popravlja srpanjski minus. Najveći rast bilježi se u luksuznom smještaju.

Galerija


Prema podacima Turističke zajednice, na Kvarneru raste broj noćenja i dolazaka u luksuznom smještaju. U hotelima s pet zvjezdica ima pet posto, u kampovima 21 posto, a u privatnom smještaju čak 37 posto noćenja više.

Vezani članci Dnevnik u vašem selu: Povratak života u sela pod Ćićarijom (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Povratak života pod Ćićariju: Otkrili su recept za uspjeh, a ne trebaju brinuti ni o tome da na mladima svijet ostane Odlični turistički rezultati na Kvarneru (Foto: Dnevnik.hr) - 5 Kvarnerski recept za uspjeh: U hotelima s 5 zvjezdica traži se krevet više

Mladi bračni par Matea i Luka Bilobrk ove su godine krenuli počeli iznajmljivati kuću s bazenom i veoma su zadovoljni. ''Mi smo imali svoju viziju i zamislili smo kako i je. Svi su govorili da je velika konkurencija'', kaže par Bilobrk.

Porast u odnosu na prošlu godinu

U hotelima najviše kategorije noćenje stoji od 3000 kuna, u apartmanima od 1000, a dnevni najam vila kreće se od 1500 kuna pa naviše. No Hrvatska oskudijeva s objektima najviše kategorije. S pet zvjezdica kategorizirano je 47 hotela, samo 4 kampa i 770 objekata u domaćinstvu, odnosno apartmana i vila.

Privatni smještaj u objektima s 5 zvjezdica u Opatiji bilježi rast od 30 posto u odnosu na isto razdoblje lani, kaže Željka Stašić iz Turističke zajednice Opatija.

Gosti traže više pažnje

Gosti u takvim objektima traže i više pažnje domaćina. ''Svakog gosta do sada koji je bio uvijek dočekamo, izrazimo dobrodošlicu, dočekamo s pićem ili voćem'', rekla je vlasnica apartmana Nada de Zamagna.

S obzirom na potražnju, valja se nadati da će se u Hrvatskoj već dogodine broj kreveta u objektima najviše kategorije povećati jer je zasad potražnja veća od ponude. Direktorica Turističke zajednice Kvarnera Irena Peršić Živadinov kaže da velika potražnja luksuznog smještaja nije samo sezonski hit.

''To nije samo sezonski hit''

''Kvalitetom treba upravljati i ulagati, i turizmom treba upravljati. To je ono što mi na Kvarneru itekako činimo već godinama. Ovo je rezultat dugoročne suradnje javnog i privatnog sektora upravljanja turizmom. Turizam se ne događa sam po sebi'', objašnjava Peršić Živadinov.

Direktorica TZ-a Kvarner ističe da je prije nekoliko godina uvedeno i brendiranje onoga u čemu imaju prednost, a to je gastronomija Kvarnera, obiteljski smještaj, outdoor ponuda i zdravstveni turizam. Iako je srpanjska rupa ostavila tragove na turizmu, Irena Peršić Živadinov kaže da se taj minus najviše osjetio u smještaju od dvije ili tri zvjezdice, dok je u luksuznom smještaju zabilježen vrlo veliki porast.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr