Obavijesti Video Pretražite Navigacija
200. obljetnica izgradnje

Lujzijana - zaboravljena cesta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lujzijana, odnosno stara cesta između Karlovca i Rijeke koja je do nedavno bila i jedina poveznica između ta dva grada ove godine slavi veliku, 200-tu obljetnicu izgradnje.

Nekada najmodernija prometnica u Europi, izgradnjom mlađe sestre, autoceste neromantičnog imena A6, pala je u zaborav, a s njom i mjesta uz nju. Prometne gužve Lujzijanu već odavno zaobilaze. 'Prednost je što nema prometa i gužve. Sad možemo preko ceste, a prije nismo mogli', kaže Željko Pleše iz Leskove Drage.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obrtnici u panici Zbog trgovačkih centara odumiru stare gradske jezgre Slika nije dostupna Odbrojavanje počinje VIDEO: Hrvati spremni za najluđu noć u godini!

No, Goranima ovo baš i nije idilično jer nedostataka je više nego prednosti. 'Izgubili smo uz cestu trgovine, gostione koje su radile dobro i autobusne linije', dodaje Pleše.

Udruga Lujzijana zbog toga već godinama pokušava cestu revitalizirati kao turistički put. Njezina graditeljska baština iznimno je atraktivna, od krajolika kojima prolazi doslovce zastaje dah, a smanjeni bi promet pametno trebalo iskoristiti upravo u turističke svrhe. 'Idealna bi bila za jednu laganu vožnju nedjeljom, zajedno s gastronomskim užicima koji se pružaju uz Lujzijanu', kazala je Renata Tomljenović iz Instituta za turizam.

Smanjenje prometa na cestama smanjilo je promet i u nekada mnogobrojnim i nadaleko poznatim ugostiteljskim objektima. Mnogi restorani koji su slovili za omiljena odmorišta pretvoreni su u ruševine. One koji su opstali gotovo da se može nabrojiti na prste jedne ruke. 'Mi imamo obiteljski restoran - radi teta, otac, majka, žena... Svi radimo obiteljski i borimo se, ali sve je teže i teže', kaže ugostitelj Zlatko Sefić.

Nekada su na dan ispekli i do 15 janjaca i 10-ak odojaka. Danas tek jedan do dva. Pokušavaju se prilagoditi nekim novim gostima. 'Bikeri i biciklisti imaju 10 posto popusta na spavanje i na konzumaciju hrane i pića', dodao je Sefić.

Turistički promet umjesto tranzitnoga toj bi goranskoj ljepotici mogao vratiti stari sjaj.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene