Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Lujzijana, odnosno stara cesta između Karlovca i Rijeke koja je do nedavno bila i jedina poveznica između ta dva grada ove godine slavi veliku, 200-tu obljetnicu izgradnje.


Nekada najmodernija prometnica u Europi, izgradnjom mlađe sestre, autoceste neromantičnog imena A6, pala je u zaborav, a s njom i mjesta uz nju. Prometne gužve Lujzijanu već odavno zaobilaze. 'Prednost je što nema prometa i gužve. Sad možemo preko ceste, a prije nismo mogli', kaže Željko Pleše iz Leskove Drage.

Vezani članci Slika nije dostupna Zbog trgovačkih centara odumiru stare gradske jezgre Slika nije dostupna VIDEO: Hrvati spremni za najluđu noć u godini!

No, Goranima ovo baš i nije idilično jer nedostataka je više nego prednosti. 'Izgubili smo uz cestu trgovine, gostione koje su radile dobro i autobusne linije', dodaje Pleše.

Udruga Lujzijana zbog toga već godinama pokušava cestu revitalizirati kao turistički put. Njezina graditeljska baština iznimno je atraktivna, od krajolika kojima prolazi doslovce zastaje dah, a smanjeni bi promet pametno trebalo iskoristiti upravo u turističke svrhe. 'Idealna bi bila za jednu laganu vožnju nedjeljom, zajedno s gastronomskim užicima koji se pružaju uz Lujzijanu', kazala je Renata Tomljenović iz Instituta za turizam.

Smanjenje prometa na cestama smanjilo je promet i u nekada mnogobrojnim i nadaleko poznatim ugostiteljskim objektima. Mnogi restorani koji su slovili za omiljena odmorišta pretvoreni su u ruševine. One koji su opstali gotovo da se može nabrojiti na prste jedne ruke. 'Mi imamo obiteljski restoran - radi teta, otac, majka, žena... Svi radimo obiteljski i borimo se, ali sve je teže i teže', kaže ugostitelj Zlatko Sefić.

Nekada su na dan ispekli i do 15 janjaca i 10-ak odojaka. Danas tek jedan do dva. Pokušavaju se prilagoditi nekim novim gostima. 'Bikeri i biciklisti imaju 10 posto popusta na spavanje i na konzumaciju hrane i pića', dodao je Sefić.

Turistički promet umjesto tranzitnoga toj bi goranskoj ljepotici mogao vratiti stari sjaj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju