Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LUDBREG PRVI U DRŽAVI

Kako je gradić od samo 8000 stanovnika postao apsolutni hrvatski rekorder i uzeo Europskoj uniji više od 100 milijuna kuna

Napredak Ludbrega (Foto: Dnevnik.hr)
Napredak Ludbrega (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Napredak Ludbrega (Foto: Dnevnik.hr) Napredak Ludbrega (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Politički inkubator Ludbreg (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Ludbregu koji je centar svijeta, trebao bi se dodati i nadimak - centar za privlačenje europskog novca. Naime, taj je gradić od 8000 stanovnika na sjeveru Hrvatske lider u vrijednosti realiziranih europskih projekata s obzirom na broj stanovnika.

Iste godine kad je Hrvatska ušla u Europsku uniju Ludbreg je prvi u Hrvatskoj energetski obnovio javnu zgradu - vrtić Radost. Kreću zahvati na vodovodu, nogostupima, cestama... Stari društveni dom postaje poduzetnički inkubator.

Pročitajte i ovo Lažna novčanica od 50 eura - 3 Traže ga Cigarete platio novcem s filmskog seta: Policija izdala važno upozorenje Prosječna zagrebačka plaća iznosi 1355 eura Stigli podaci Imate li je i vi? Objavljeno koliko iznosi prosječna zagrebačka plaća

Draženka je prva dobila subvencionirani prostor: ''Kad krećete svaka sitnica vam jako puno znači'', kaže ona.

Pa se poduzetnici mogu okrenuti poslu te i oni uz pomoć europskih fondova ostvariti svoje ideje. Robert Majhen, IT menadžer, je s Gradom razvio sustav podzemnih kontejnera.

''Pomoću senzora koji mjere popunjenost spremnika, javlja se ta informacija u lokalno komunalno poduzeće i ovisno o toj informaciji i količini popunjenosti spremnika oni mogu planirati odvoz'', objašnjava on.

Danas se otpad odvozi u reciklažno dvorište, također izgrađeno europskim novcem. A još do prije tri godine sav otpad skupljao se na ulazu u Grad pa je brdo smeća europskim novcem postalo - brdo za rekreaciju.

''Sto posto je financirano europskim sredstvima. Ukupna vrijednost projekta je bila 36 milijuna 700 tisuća kuna. Ali mi smo uspjeli postići jeftiniju cijenu kroz javnu nabavu tako da je sve završeno za manje od 30 milijuna kuna'', kaže Darko Rak, voditelj odsjeka za komunalne poslove.

Napredak Ludbrega (Foto: Dnevnik.hr) Napredak Ludbrega (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Fondovima su uređena i druga dječja igrališta, instalirana je ekološka javna rasvjeta, punionica za električne automobile.

Zeleni grad sad se okreće turizmu. Obnovljen je vinski podrum u dvorcu, u centru kraj arheološkog nalazišta gradi se muzej u vrijednosti 17 milijuna kuna.

''Svi jedva čekamo da za nekih godinu dana završi ovaj projekt kako bi se više onda i u promidžbenom smislu posvetili upravo ovome i razvoju turističke ponude grada da samo uz hodočasnike i izletnike privučemo i izletnike'', rekla je Andrea Horvat, direktorica turističke zajednice.

Napredak primjećuju i građani. ''U zadnjih desetak godina puno se to razvilo i izgleda ljepše, bolje'', kaže Milan iz Ludbrega.

No nemaju svi gradovi pozitivno iskustvo. Prema istraživanju portala gradonačelnik.hr 2017. čak 32 grada nisu povukla ni kune iz Bruxellesa. Dok su se neki uključili tek lani, Ludbreg posljednjih šest godina prosječno povlači 550 kuna po stanovniku. Zato ne čudi da je vrtić s početka priče u tom razdoblju dobio i dječje igralište, a u tijeku je i proširenje.

O tome kako u šest godina realizirati čak 90 projekata vrijednosti 108 milijuna kuna u gradiću od osam tisuća stanovnika razgovarali smo s gradonačelnikom Ludbrega Dubravkom Bilićem.

Kako ste uspjeli?

Uz puno hrabrosti i odlučnosti da se uhvatite u koštac s hrvatskom birokracijom, jasne strategije što želite napraviti i jako dobar i uigran tim ljudi koji stoje iza svega toga.

Vi ste svijetli primjer. Što biste poručili kolegama koji, barem prema rezultatima, nisu toliko uspješni?

Mislim da je najbolja stvar koja se Hrvatskoj desila je ulazak u EU i mogućnost da koristimo europska sredstva. Zato se unatoč svim zaprekama na koje nailazimo na putu za realizaciju projekta treba odlučiti investirati europski novac za dobrobit svojih građana, bez obzira na sve zapreke koje postoje na tom putu, a one nisu male.

Mali ste grad, s malim brojem stanovnika. Koliki vam je proračun?

Godine 2013. bio je otprilike 20-ak milijuna kuna, bez ijednog realiziranog projekta. Danas je 65 milijuna kuna s realiziranom hrpom projekata. Ove godine prijavljeno je već 45 milijuna kuna projekata i očekujemo prijavu našeg najvećeg projekta od 350 milijuna kuna. Jedino s europskim projektima možemo rasti i omogućiti našim stanovnicima da uživaju sve blagodati našeg grada.

Prema Vašem mišljenju, zašto se neki gradovi još nisu na to odlučili?

S jedne strane je strah od neuspjeha, penalizacije i kazne koje ne možete izbjeći. A s druge strane je linija manjeg otpora. Zapravo gradite s novcima koje imate, bez puno velikih kontrola i na taj način životarite. Ukoliko želite napraviti velike stvari morate razmišljati veliko i morate posegnuti za europskim novcem.

I za ovu godinu već imate prijavljenih 13 projekata - koji su najveći?

Najvažniji projekt za gospodarstvo i za naše građane je širokopojasni internet kojeg smo već prijavili. Očekujemo realizaciju od 25 milijuna kuna. Uključili smo i susjedne općine. Jedan od ključnih ekoloških projekata je aglomeracija Ludbreg - sustav pročišćavanja otpadnih voda, vrijedan 350 milijuna kuna.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene