Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera s izlistom poziva

Lučin: Da postoji nadzor nad OTC-om, afere ne bi bilo; Kosor: Stvari ogoliti do kosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
SDP-ov saborski zastupnik i nekadašnji ministar unutarnjih poslova Šime Lučin smatra da afere s izlistima telefonskih poziva ne bi ni bilo da postoji nadzor nad OTC-om. Bivša premijerka Kosor traži da se stvari ogole do kosti.

Šime Lučin (SDP) izjavio je danas kako je glavni uzrok afere izlista telefonskih poziva nepostojanje nadzora nad Operativno tehničkim centrom (OTC). "Bit cijele stvari je da mi već osam godina nemamo nadzor nad najbitnijim dijelom sigurnosnog sustava, a to je OTC", ustvrdio je Lučin.

Napomenuo je i kako je, kada je 2006. donošen novi zakon koji regulira rad obavještajne zajednice, slučajno ili namjerno, iz njega 'ispala' mogućnost da Vijeće za građanski nadzor nadzire prikupljanje podataka, slušanje i izlistavanje telefona.

Pročitajte i ovo Jadranka Kosor predstavila knjigu, ilustracija - 1 Predstavljanje knjige Jadranka Kosor za Dnevnik Nove TV: "Cijeli život, pogotovo u tom političkom životu, bila sam sama" Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor na svom Twitter profilu objavila afotografiju s Vukom Jeremićem susret u Bakuu Bivša premijerka objavila fotografiju s nekadašnjim srpskim kolegom: "Snažno smo se fajtali...Frcale su iskre!

>> Tuđman: Očekujem izvješća, sustav nadzora policije je nedostatan

"Uzrok ove afere je nepostojanje nadzora. Mislim da je ovo definitvno vrijeme da se ide u zakonske izmjene jer moramo osigurati nadzor, a s druge strane određene mjere poput izlistavanja, praćenja moraju se ipak raditi putem sudskog naloga, a ne voljom pojedinaca“, ustvrdio je Lučin.

Po njegovom mišljenju istražno povjerenstvo nije potrebno ako se ne misli stvar politizirati. "Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ima sve ovlasti da otkrije istinu“, rekao je Lučin novinarima u Hrvatskom saboru izrazivši uvjerenje da će se potpuna istina kao i je li bilo nepravilnosti moći utvrditi putem njega.

Na upit je li shvatio zbog čega je smijenjen predstojnik ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petar Mišević, Lučin je uzvratio da on osobno ima oko toga drugu dvojbu: “Što se dosad čekalo da se gospodin Mišević i neki drugi smijene s obzirom na to kako su ti ljudi došli i što su radili“, rekao je zapitavši novinare jesu li ikada čuli za neki nadzor ili neku nepravilnost koja je utvrđena u tajnim službama. "Ja nisam!“, ustvrdio je.

'Ovo je trenutak da se stvari ogole do kosti'

Smjenu predstojnika Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost Petra Miševića, po mišljenju Jadranke Kosor (HDZ) trebalo bi iskoristiti "da se ide do kraja i da se ispitaju sve činjenice kako bi građani dobili prave informacije o onome što se događalo". “Ja mislim da je ovo trenutak da ni jedna činjenica ne ostane pod tepihom. Sada je trenutak da se stvari ogole do kosti da se bude beskompromisan, ali i hrabar jer se radi o stvarima koje su ozbiljne i koje se tiču nacionalne sigurnosti“, rekla je Kosor novinarima u Hrvatskom saboru.

Pozdravila je sazivanje saborskog Odbora za unutarnju politiku, no mišljenja je kako bi predsjednik i premijer morali sazvati i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost jer, kazala je, u tom tijelu sjede svi koji imaju što reći o nastaloj situaciji.

Upitana treba li, zbog afere izlista telefonskih poziva, osnovati istražno povjerenstvo Kosor je odgovorila kako Sabor treba koristiti sve mehanizme koje ima na raspolaganju. "Odbor za unutarnju politiku čini mi se iznimno važnim jer to tijelo može dobiti sve i pune informacije i sve dokumente koji su relevantni“, kazala je.

Na pitanje je li kao premijerka pokušala nešto učiniti kako bi se depolitizirao sustav Kosor je uzvratila: "Ja sam se u svom mandatu bavila više gospodarstvom i pregovorima nego što sam se bavila sustavom, ali mislim da je trenutak da se pozabavimo sustavom“. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene