Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VELIKI PROBLEMI

Dvije tisuće ljudi u maloj općini na sjeveru Jadrana ostalo bez liječnika obiteljske medicine: "To će se događati na području cijele Hrvatske"

Aktualno Galerija Lovran ostao bez liječnika obiteljske medicine Lovran ostao bez liječnika obiteljske medicine Foto: DNEVNIK.hr Potpisivanje peticije u Lovranu Potpisivanje peticije u Lovranu Foto: DNEVNIK.hr Leonardo Bressan Leonardo Bressan Foto: DNEVNIK.hr +0 Jasna Karačić Galerija 1/4 >>
Dvije tisuće stanovnika općine Lovran gotovo preko noći ostalo je bez doktora. Liječnica je otišla u mirovinu, a oni po novog kreću peticijom. Problem uskoro čeka i ostatak Hrvatske jer su obiteljski liječnici sve stariji.

Peticijom do liječnika - dvije tisuće pacijenata u Lovranu ostalo je bez odabranog liječnika obiteljske medicine. Njihova je liječnica otišla u mirovinu.

Pročitajte i ovo Požar u Lovranu, ilustracija - 2 Vatrogasci i dalje na terenu FOTO/VIDEO Izgorio hotel u Lovranu, a jedna je stvar spriječila veću katastrofu: ''Imao si osjećaj kao da je vulkan'' Marunijada u Lovranu OBILATO RODILI Pod Učkom sve u znaku jednog od simbola jeseni: Posjetitelji Lovrana uživaju u okusima i mirisima

"Do sada je odaziv izvanredan, u roku od 24 sata skupili smo nešto više od 300 potpisa", rekao je Damir.

"Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje će raspisati natječaj za popunu mreže na koji će se moći javiti zdravstveni radnik privatne prakse sa sjedištem ordinacije u Lovranu i važećim rješenjem Ministarstva zdravstva, kao i Dom zdravlja", poručuju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Do tada, u Lovranu su dva tima obiteljske medicine. Oba imaju mogućnost primanja pacijenata jer nisu, kako kaže HZZO, dostigli maksimalan broj od njih 2125. Uz to na raspolaganju Lovrancima, poručuju iz HZZO-a, su i ordinacije u susjednim mjestima - Ičići, Matulji, Mošćenička Draga i Opatija.

Na problem s obiteljskim liječnicima koordinacija obiteljske medicine, kaže, doktor Bressan upozorava nadležne već pet godina.

"To će se događati na području cijele Hrvatske. Broj stanovnika koji će biti zahvaćen mogućim gubitkom, odnosno konkretno gubitkom uopće zdravstvene zaštite, radi se o 35-37 posto stanovnika u iduće 4 godine", kaže Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHom) Primorsko-goranske županije.

Uz starost kadra problem je i što se na vrijeme nisu raspisivale specijalizacije.

Jasna Karačić iz Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata kaže: "Ista stvar je i s pedijatrima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i sad je naravno moguć scenarij da pacijenti u ordinacijama neće imati svu potrebnu zdravstvenu skrb."

Lovranski problem pokušat će se riješiti u ponedjeljak, za kada je sazvan hitan sastanak načelnika Općine s predstavnicima HZZO-a, županije, županijskog doma zdravlja i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene