Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majka petero djece

Ova je žena dobila bitku s hrvatskom zdravstvenom administracijom!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Potresna priča majke petero djece koja boluje od rijetkog oblika tumora, Lovorke Hančić, prodrmala je zdravstvenu administraciju. Mijenjat će se zakon kako bi svi pacijenti uz nadoplatu mogli koristiti originalni lijek umjesto generičkog.

Lovorka je dobila bitku - onu s birokracijom. Zbog njezine potresne ispovijesti, mijenjat će se Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ukoliko ne znate... Ovo biste možda trebali znati o generičkim lijekovima! Slika nije dostupna 'Nije preosjetljiva na generički lijek' Lovorki Hančić ipak nije odobrena terapija Glivecom

Očajna je, jer joj na zagrebačkom Rebru ne daju originalni nego generički lijek. Od njega kaže - ima strašne alergijske reakcije. A izmjenom zakona, svi bi pacijenti uz nadoplatu mogli dobiti originalne - umjesto onih jeftinijih, generičkih.

'HZZO će uz Ministarstvo zdravlja u sljedećih 6 mjeseci dati prijedlog izmjene Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju kako bi pacijenti mogli doplatiti i lijekove, na koje su navikli', kaže Tatjana Prenđa Trupec, v.d. ravnateljica HZZO-a.

'Troši se na nepotrebnu opremu, a pacijenti ne dobivaju potrebnu skrb'

Lovorka je nakon istupa u medijima, dobila i poziv sa zagrebačkog Rebra. Bit će podvrgnuta testiranju kako bi se utvrdilo jesu li nuspojave zaista posljedica korištenja generičkog lijeka. A ranije su nam u pisanom priopćenju rekli kako je testiranje već obavljeno. 'Temeljem postojeće medicinske dokumentacije i kliničkog pregleda, zaključeno je da se ne radi o alergijskoj reakciji na lijek', stajalo je u priopćenju.

Resorni ministar danas je bez komentara.

Očajna i umorna od borbe Lovorka je po savjet išla i u inozemstvo. 'Ja sam bila u Beču, gdje su vrhunski stručnjaci za GIST se jako začudili, jako jako začudili da se pacijentu ovako ugroženom ne daje originalni lijek, jer oni se ne igraju sa generičkim lijekom u ovakvim situacijama, njima je to nepoznato', kaže Lovorka.

Iz HZZO-a su nam potvrdili da će se, ako se utvrdi da je u ovom slučaju bilo propusta, poduzeti sve potrebne mjere.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene