Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jedna uložena kuna vraća 60 kuna

Lov na besplatan novac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako za poljoprivredu, tako i za ostale projekte, Hrvatskoj su već godinama na raspolaganju pretpristupni fondovi Europske unije. Za sada se nismo pokazali kao iznimno uspješan korisnik besplatnoga novca.

Od ponuđenih 600-tinjak milijuna eura na godinu dosad smo povukli tek oko polovicu. Već iduće godine na raspolaganju će nam stajati oko milijarda eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija nova službena valuta ANKETA Za dva tjedna prestaje iskazivanje cijena u kunama i eurima: Treba li se produljiti? Slika nije dostupna 'Težak život' Ni 20 milijardi eura iz EU fondova nisu ih spasili od krize...

Kamp s potpunom infrastrukturom, lijepo uređeno kupalište na obali rijeke Kupe, pa čak i ova dva čamca... sve je to općina Kamanje financirala europskim novcem. Mala općina u karlovačkoj županiji iz EU fondova uspjela je povući čak pola milijuna eura.

>> Modernizacija željeznica novcem iz fondova EU!

'Taj novac je išao direktno u investicije, išao je direktno u komunalnu infrastrukturu što ne bismo mogli načiniti sa sredstvima vlastitim iz našega proračuna', rekao je Damir Mateljan, načelnik općine Kamanje. Sve je više onih koji slijede put Kamanja.

U resornom ministarstvu pohvalili su se uspjehom. Kažu da je u prvih šest mjeseci iskorištenost novca iz EU fondova daleko bolja od petogodišnjeg prosjeka koji je iznosio 37 posto. Sada smo na 49 posto. A već dogodine uz pretpristupne, dostupni će biti i milijuni eura iz strukturnih fondova.

Sveučilišna bolnica već je desetljećima ruglo na kraju grada i  država nema novca za njezin dovršetak. No sada bi ga mogla namaknuti iz EU fondova. Oni nisu bankomat, potrebno je napisati dobar projekt. Ruševine bi mogle postati tehnopolis. Uz vlastite projekte država će morati otvarati vrata i poduzetnicima jer se spektar korisnika besplatnog EU novca širi.

'To je u stvari ključna uloga države. Jer potencijalnom korisniku je bitno znati da li se može kandidirati, za što se može kandidirati i što treba napraviti da bi se kandidirao', rekao je Zvonimir Savić iz HGK. Gorući problem je nedostatak početnog kapitala.

'Mnogi od njih imaju dobre projekte koji su davno nadišli razinu projektnih ideja, ali nemogućnost sufinanciranja ih zapravo sprečava za kandidaturu', dodaje Savić. Jedna uložena kuna u EU projekt nakon što Hrvatska nagodinu pristupi i strukturnim fondovima vraća čak 60. Država se mora pobrinuti da ona padne na plodno tlo.

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene