Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Što preostaje građanima?

Loše je počelo: U godinu smo ušli s općim poskupljenjem

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako će kupci po nečemu pamtiti prošlu godinu, onda su to svakako visoke cijene i to osnovnih namirnica čiji porast obično osjete najsiromašniji, a i ova godina započela je poskupljenjem goriva.

U prošloj je godini najviše poskupio šećer. To govori o cijenama hrane na svjetskom tržištu, jer šećer je namirnica koju proizvedemo dovoljno i za izvoz. Sva su ta poskupljenja zapravo lančana reakcija jer Hrvatska nije izolirani otok, samo je razlika u tome što neke to pogodi malo više, a neke malo manje. I sami su mi potrošači rekli da sto kuna danas ne vrijedi kao i sto kuna prije godinu dana.

Pročitajte i ovo Uskršnji stol sindikalni izračun Koliko će se trošiti za Uskrs: "Najjeftinija uskršnja košarica 116 eura, a najskuplja 395 eura" Anja Perković i Krešimir Sever - 4 Krešimir Sever Plaća za prosinac bila je 3 posto niža od one za studeni: "Od tih pomaka uvijek najviše koristi imaju poslodavci. Tu se netko debelo bogati"

Kolica sve praznija, a vrećice mršavije. Kućni budžeti na udaru su visokih cijena. Slađa kava i Jeleni Kostović je i skuplja kava. Šećer je skuplji 30 posto. 'Kad danas uđem u neku trgovinu, ja iz dućana izađem praktički prazne vrećice', kaže ona.

Skupa je pšenica i skupo je brašno, a s njima i kruh. Na policama trgovačkih lanaca prošle je godine najviše poskupjelo, osim šećera: Brašno je skuplje 25, mlijeko čak 15, meso do 18, a ulje 9 posto. 'Sami građani još imaju mogućnost ići od rasprodaje do rasprodaje, od akcijskih prodaja do akcijskih prodaja i na taj način nešto uštedjeti', ističe Krešimir Sever iz NHS-a.

U sindikatu imaju rješenje. 'Treba tražiti rješenje u nadziranom uvozu, podupiranju proizvodnje, razminiranju terena i stavljanju u funkciju poljoprivredne proizvodnje', kaže Sever.

Povrće i voće je prošle godine ipak pojeftinilo. Jeftiniji su tako češnjak, rajčica, banana i luk. Građanima je to ipak nedovoljno. Hrana i režije najveće su stavke. Rastezanje kućnog budžeta teže ide. 'Sve osim hrane i režija postalo je ogroman luksuz, više si teško mogu priuštiti odlazak u kazalište ili kino', rekla nam je na kraju Jelena s početka priče. U 2012., čini se, nastavlja se isti trend.

Sve ovo je u granicama očekivanog i prati svjetske trendove. Jedna od gospodarskih ciljeva je svakako povećanje osobne potrošnje. Možda se čini nemoguće, ali ne treba trošiti na nepotrebne stvari nego jednostavno trošiti, ali racionalnije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene