Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kad se konačno ovoga ljeta tunel 'Sveti Ilija' kroz Biokovo pusti u promet, prolazak kroz njega naplaćivat će se. Vijest koju nam je potvrdio i ministar prometa negativno je odjeknula u Imotskoj krajini, a vjerojatno neće oduševiti ni turiste.


U tunelu sveti Ilija još samo završni radovi. Najaktivnije je na južnoj strani gdje se radi na pristupnoj cesti.

Vezani članci Vatrogasci u Omišu, ilustracija Na obiteljskoj kući kod Imotskog izbio požar, ozlijeđena jedna osoba Vatrogasci, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell) Drama u tunelu Sveti Ilija: Autobus se zapalio na pola puta kroz tunel, svi putnici evakuirani

'Sjeverna strana i sam tunel je u visokoj fazi gotovosti, rade se završni radovi na jednoj i na drugoj strani, na centru za održavanje i kontrolu prometa', kaže Ante Filipović, glavni inženjer projekta.

>> Hajdaš Dončić: Radovi idu dalje!

Ovo ljeto već će ovuda prolaziti automobili. Imotsku krajinu raduje ta vijest, ali ih je razočaralo kad su čuli da će se prolazak kroz tunel naplaćivati. Protiv plaćanja tunelarine za svetog Iliju već su digli glas Grad Imotski i županija.

'Onda ispada da su oni gradili tunel sami za sebe, a ne za Imostki i Imotsku krajinu', ističe Ante Đuzel, gradonačelnik Imotskog.

'Koja logika bi bila da se sveti rok ne plaća posebno, da se mala kapela ne plaća posebno a evo vidite tunel sveti Ilija, to je dodatni udarac Dalmaciji', kaže Ante Sanader, župan splitsko-dalmatinski.

No ministar prometa tvrdi da će se morati plaćati. 'Infrastruktura košta i tunel tih karakteristika naravno da zbog troškova održavanja mora ući u sustav naplate, ta naplata će biti iskljućivo, pokrivat će troškove održavanja', obrazložio je ministar Siniša Hajdaš Dončić.

O cijeni će, dodaje ministar, odlučiti Hrvatske autoceste i to nakon analize troškova.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook