Obavijesti Video Pretražite Navigacija
O LOGORU SMRTI

Lordan Zafranović najavio: Prikupljamo donacije za snimanje Djece Kozare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Unatoč brojnim poteškoćama na koje je nailazio proteklih godina, redatelj Okupacije u 26 slika odlučio je izboriti se za snimanje filma Zlatni rez 42 (Djeca Kozare), na koje čeka duže od tri desetljeća, pa je njegov filmski tim krenuo u prikupljanje donacija.

Poznati hrvatski redatelj s praškom adresom Lordan Zafranović, ovih je dana potvrdio da je počelo prikupljanje donacija za snimanje filma Zlatni rez 42 (Djeca Kozare). Na svom Facebook profilu zahvalio je svima koji su dosad podržali projekt.

Kampanja se vodi  u partnerstvu s portalima banjaluka.net i dunav.at.

''Kao što ste već obaviješteni, u tijeku je skupljanje donacija za film ZLATNI REZ 42(Djeca Kozare). Svaka donacija je dobrodošla i iznos nije bitan. Za Vas smo u vidu zahvale objavili nagrade za donacije. Za iznos od 10€ dobijate pristup ZafraCloudu na kojem možete preuzeti neke od filmova Lordana Zafranovića'', stoji na njegovoj Facebook stranici.

Radi se o filmu čiji je scenarij napisao književnik Arsen Diklić još 1986. godine, a koji se bavi temom stradavanja srpske djece u jasenovačkom logoru smrti.

Baš na tu temu srpski redatelj Predrag Antonijević uspio je uz državnu potporu snimiti film pod nazivom Dara iz Jasenovca, koji je redom doživio negativne kritike filmskih znalaca iz čitavog svijeta, u prvom redu zbog zanatski loše napravljenog filma. Poznavatelji sedme umjetnosti na čelu s uglednom profesoricom beogradske Akademije dramskih umjetnosti Biljanom Srbljenović, upozorili su na ogromnu sličnost velikih dijelova Antonijevićeve Dare iz Jasenovca sa scenarijem Diklićeve i Zafranovićeve Djece Kozare.

U međuvremenu, Zafranović je od Filmskog centra Srbije dobio samo inicijalna sredstva, kao i manji dio iz Slovenije, Makedonije i Češke, no to nije uspio i od HAVC-a.

Unatoč brojnim poteškoćama na koje je nailazio proteklih godina, redatelj Okupacije u 26 slika odlučio je izboriti se za snimanje filma, na koje čeka duže od tri desetljeća, pa je njegov filmski tim krenuo u crowfdunding. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna LITURGIJA U MANASTIRU Patrijarh Porfirije u Jasenovcu: ''Hrvatska i ja volimo se javno''

U ranijim najavama za snimanje Djece Kozare, Zafranović je isticao kako je namjera filma istražiti i propitati kakvo je to ljudsko srozavanje kod masovnih likvidacija, posebno djece, kao i upozoriti na dubok pad ljudskosti i generiranje vladavine masovnog zla. 

''Kako je moguće da se čovjek u pojedinim povijesnim trenucima toliko sroza i dođe na nivo zvijeri, ali zvijeri koja misli i sistematski ubija sve što nije po mjeri ideologije vladajuće elite'', naglašavao je Zafranović.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene