Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oglasio se i Krešo Beljak

Kome smeta metal festival? Lokalni HSS-ovac tvrdi da je riječ o sotonističkom koncertu: "Veličaju vraga i mračne sile"

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
U Kutini se početkom travnja održava metal festival, a lokalni HSS-ovac tvrdi da je riječ o sotonističkom koncertu. Oglasio se i predsjednik HSS-a Krešo Beljak. Kaže da je njegova stranka protiv bilo kakvih zabrana.

U Kutini se 8. travnja održava Heretic Feast, a organizatori ga najavljuju kao prvi kutinski extreme metal festival, osmišljen s ciljem buđenja alternativne scene u Kutini i regiji.

"Već godinama nismo svjedočili većem događaju na prostoru Barake te je ovo prvi festival nakon pandemije", najavljuju organizatori festivala, na kojem će nastupiti bendovi iz Beograda, Varaždina, Zagreba, Splita i Istre. 

No, prije šest dana koncertu se usprotivio lokalni HSS-ovac Dragutin Vagner, član Gradskog vijeća Kutine, koji je na Facebooku napisao da se koncertom veliča zlo i da je riječ o sotonističkom koncertu.  

"U noći s Velike Subote na Uskrs (8. 4. 2023. godine) u kutinskoj Baraci će se održati koncert Heretic Feast. Godinama se naši novci ulažu u Baraku da bi se onda na najveći kršćanski blagdan veličao mrak, vrag i sve mračne sile. Ovo nije slučajno izabran termin. Otvorite prilog i pogledajte najave bendova. Ja sam zbilja tolerantan, ali ovo je prestrašno! Mislite o meni što hoćete, ali umjesto da veličaju svjetlo i nadu, oni veličaju zlo. Ja se moram javno usprotiviti tome", napisao je u objavi na Facebooku. 

Vagner je gradonačelniku Kutine Zlatku Babiću poslao dopis s upitom tko je odobrio održavanje koncerta, koliko Kutina sudjeluje u organizaciji koncerta, a navodi i kako je održavanje tog koncerta direktna uvreda većine građana Kutine i okolice s obzirom na to da se većina deklarira kao katolici.

"Samo nas vjera u Boga i naša sloga može odmaknuti od ove dekadencije koja vlada svuda oko nas. Ovo dodajem naknadno zato što nisam bio dovoljno precizan. Pomaknite datum koncerta i to možemo smatrati kao kompromis s kojim bi svi mogli živjeti. Živjeli!!" navodi HSS-ovac u objavi. 

"Besposlen pop i jariće krsti", jedan je od komentara na Facebooku ispod objave. 

"Hvala vam na informaciji o koncertu. Baš se veselim posjetiti Kutinu i družiti se s dragim ljudima na festivalu. LP", također je jedan od komentara ispod objave.

Ivor Harmicar, predsjednik udruge Oko društva, koja je organizator koncerta u klubu Baraka Kutina, izjavio je kako nisu željeli nikoga provocirati, ni datumom ni koncertom. 

"Nama nije cilj baviti se politikom, već želimo da se nešto događa u gradu. Svima je drago da se nešto događa u Kutini, nakon jako puno vremena. Zabrane nisu uopće dobre ni zdrave za društvo i zajednicu", izjavio je Harmicar u ponedjeljak na press-konferenciji ispred Barake, javlja Kutina.info.

Ne mogu promijeniti datum jer je 44 članova benda već dogovorilo sve vezano za datum koncerta. "U ničemu ne vidim problem. U datumu koncerta nema nikakve poruke, već samo želja za zabavom", kazao je Harmicar. 

Nazvali smo predsjednika HSS-a Krešu Beljaka i pitali ga što misli o stavovima svojeg stranačkog kolege. 

Rekao nam je da je njegova stranka protiv bilo kakvih zabrana. 

"HSS je protiv bilo kakvih zabrana, čitao sam nešto o tome, ne znam kakvi su bendovi, ali stranka je protiv bilo kakvih zabrana. Koliko znam, sporan je bio datum koncerta", kazao je Beljak. Na pitanje hoće li on možda doći u Kutinu na koncert i tako podržati mlade kaže da je on s 52 godine prestar za odlazak na koncerte. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene