Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogi se s mora ove godine nažalost neće vratiti s lijepim uspomenama. Svjedoci smo sve češćih stradavanja turista kao sudar glisera i gumenjaka, potonuće jedrilice, nasukavanje jahte, pad Slovakinje pod propeler brodice, sve se to dogodilo ovog vikenda.


S dolaskom turista učestale su i nesreće na moru,a većina ih je uzrokovana ljudskom greškom i nepažnjom. Juraj Zorić, spasilac na crikveničkoj plaži stalno je u pokretu. Motri na glisere, pazi na prehrabre kupače.  ‘Znači imamo osobu koja se nalazi izvan psihološke linije i bez obzira na upozorenja osoba se odbija vratiti unutar linije’, kaže Zorić

Vezani članci Pomorska policija, ilustracija U moru na Bačvicama na dubini od pet metara pronađeno beživotno tijelo muškarca Istraživački tim u potrazi za periskom kod Lastova - 1 Dnevnik Nove TV prvi donosi snimku: Tim stručnjaka naišao na trenutačno najrjeđu pojavu u Jadranu

Za glisiranje unutar 300 metara od obale najmanja je kazna 1000 kuna. Za nesmotrene plivače kazni nema. ‘Apeliramo na građane da se ne upuštaju u nekakve pomorske poduhvate za koje nisu spremni znanjem i iskustvom’, kaže Siniša Anđelić iz riječke Pomorske policije.

Slovakinja na Čiovu žurila je u pomoć paru nakon što je pao s glisera koji je nastavio nekontroliranu vožnju. Pala je pod propeler.  Nasukavanje na Rabu, potonuće kod Cresa, nesreća kod Kostrene - svuda je kumovao ljudski faktor.

Kako bi vam ljetovanje ostalo u lijepom sjećanju, poštujte nekoliko osnovnih pravila, poručuju stručnjaci. Ne plovite preblizu i ne plivajte predaleko od obale, pazite na ostale nautičare i kupače kojih svake sezone ima sve više pa vam ljeto neće ostati u ružnoj uspomeni.