Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mnogi se s mora ove godine nažalost neće vratiti s lijepim uspomenama. Svjedoci smo sve češćih stradavanja turista kao sudar glisera i gumenjaka, potonuće jedrilice, nasukavanje jahte, pad Slovakinje pod propeler brodice, sve se to dogodilo ovog vikenda.


S dolaskom turista učestale su i nesreće na moru,a većina ih je uzrokovana ljudskom greškom i nepažnjom. Juraj Zorić, spasilac na crikveničkoj plaži stalno je u pokretu. Motri na glisere, pazi na prehrabre kupače.  ‘Znači imamo osobu koja se nalazi izvan psihološke linije i bez obzira na upozorenja osoba se odbija vratiti unutar linije’, kaže Zorić

Vezani članci Odbačene i izgubljene ribarske mreže - 8 Znate li što su "mreže duhova"? Pošast na dnu mora koja ubija morski svijet Ljeto na Instagramu (Foto: Instagram) Cure s Instagrama podijelile publiku, koja vam se verzija više sviđa?

Za glisiranje unutar 300 metara od obale najmanja je kazna 1000 kuna. Za nesmotrene plivače kazni nema. ‘Apeliramo na građane da se ne upuštaju u nekakve pomorske poduhvate za koje nisu spremni znanjem i iskustvom’, kaže Siniša Anđelić iz riječke Pomorske policije.

Slovakinja na Čiovu žurila je u pomoć paru nakon što je pao s glisera koji je nastavio nekontroliranu vožnju. Pala je pod propeler.  Nasukavanje na Rabu, potonuće kod Cresa, nesreća kod Kostrene - svuda je kumovao ljudski faktor.

Kako bi vam ljetovanje ostalo u lijepom sjećanju, poštujte nekoliko osnovnih pravila, poručuju stručnjaci. Ne plovite preblizu i ne plivajte predaleko od obale, pazite na ostale nautičare i kupače kojih svake sezone ima sve više pa vam ljeto neće ostati u ružnoj uspomeni.
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju