Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rad za opće dobro

Ljubo Ćesić Rojs opisao kako se odslužuje kazna koju je proslavio bivši ministar Petar Čobanković guljenjem krumpira

Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dnevnik.hr)
Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ljubo Ćesić Rojs (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Što je zapravo rad za opće dobro, kome se dodjeljuje, i kako se odslužuje kazna koju je proslavio Petar Čobanković guljenjem krumpira?

U hrvatskim zatvorima trenutačno je oko 3 tisuće osuđenika. Na njihov boravak država svaki dan potroši 400 kuna po zatvoreniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Izgubit' će tek 2 sata Bivša glasnogovornica splitske policije zbog krivotvorenja diplome osuđena na rad za opće dobro Slika nije dostupna BOMBAŠI S TRGA Platit će i 460.000 kuna troškova 'Zlatna mladež' za postavljanje eksploziva kažnjena radom za opće dobro

I zbog štednje uveden je rad za opće dobro čime se zamjenjuju kazne do godinu dana zatvora. "Za jedan dan, dva sata rada za opće dobro", rekao je Ljubo Ćesić Rojs.

I tako je u pet mjeseci rada Ljubo Ćesić Rojs svoju jednogodišnju zatvorsku kaznu odslužio pomažući u Domu za starije na Ksaveru: "Uredno sam se javljao, svako jutro, vojnički, discipliniran, ujutro od 8 do 16 sati, nikad nisam zakasnio minutu niti sam otišao prije minutu."

Nenajavljeno su ga kontrolirali iz probacijske službe. Nepoštivanje bi značilo odlazak u zatvor. "Moram priznati u zadnjih pola godine nisam bio u staračkom domu, osjećam obvezu, ali za Božić sam poslao malo vina da imaju za Božić", rekao je Rojs.

Osuđen je jer je otpisao tri milijuna kuna duga nogometnom klubu, no kaže, do Strasbourga će dokazivati svoju nevinost. Poput njega, trenutačno je na radu za opće dobro 1920 oosba.

Bolnice, pučke kuhinje, knjižnice, muzeji, niz domova za starije i nemoćne, ukupno je 1233 ustanove koje primaju osuđenike na rad za opće dobro. Jedna od njih je Dom umirovljenika u Sisku. U Domu zadovoljni - dobro im dođe pomoć.

"Oni uglavnom rade pomoćne poslove na održavanju Doma i na odjelu za pojačanu njegu i skrb, idu često u pratnji s našim korisnicima u bolnicu, u sanitetu, izvode korisnike van i tome slično", rekla je Ružica Čakširan, ravnateljica Doma umirovljenika Sisak.

S takvim odsluženjem kazne često završe i oni s presudama za korupciju. Statistika DORH-a kaže - od 103 osuđujuće presude, 42 ih se nagodilo s Uskokom, većina presuđenih je dobila rad za opće dobro - 66 posto njih.

Najpoznatiji je Petar Čobanković. Iz afere Planinska izvukao se guleći krumpire u pučkoj kuhinji. Čobankovićev odvjetnik sad kaže - uzelo se u obzir i to što ranije nije bio osuđivan, priznao je djelo, a bio je i lošeg zdravlja.

"Rad za opće dobro je sankcija koja se smatrala u tom trenutku dovoljna za resocijalizaciju Petra Čobankovića da neće činiti nikakva kaznena djela što se na kraju pokazalo točno", rekao je odvjetnik Mate Matić. Rad za opće dobro traje 730 radnih sati, 4-5 mjeseci posla umjesto godinu dana zatvora.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene