Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jaka kiša poplavila je jutros okolicu Splita, a nabujala voda doslovce je podigla asfalt. Zbog olujnog juga trajektne linije duž Jadrana bile su obustavljene. Vrijeme je jasno poručilo, nakon nekoliko iznadprosječno toplih tjedana, stiže zahladnjenje.


Radno jutro u okolici Splita. Mještanima Trilja i Sinja posla je zadala jaka kiša, koja je poplavila kuće, ali i Dom zdravlja, te poslovne prostore. Nabujale vode doslovno su izbacivale šahtove po glavnoj ulici. 'I oni su se začepili naravno, taj potok se začepio, uslijed velikog pritiska izbilo je asfalt, i naravno sva se ta voda izbila na ulicu', priča Miljenko Manjaka, zapovjednik vatrogasne postrojbe Trilj.

Vezani članci Kiša u Zagrebu, ilustracija U novom tjednu hladnije: Dok će dio Hrvatske uživati u suncu, neki će trebati kišobran Nevrijeme na moru (Foto: Arhiva/Dino Stanin/PIXSELL) Stiže olujno nevrijeme: Orkansko jugo s udarima vjetra do 145 km/h, visoki valovi te obilna kiša

>> VIDEO: Sunce i toplina pobijedili sredinu studenog

Jako, povremeno i olujno jugo pomutnju je stvorilo i u Dubrovniku. Kao i na trajektnim linijama duž jadranske obale, pa su mnoge od njih jutros otkazane, no ne stvara jugo kaos samo pomorcima. Ugodne šetnje, ipak, građanima još nisu dosadile. 'Ja sam ljetni tip, kad bi mogao staviti kratke gaće i ići po gradu, bio bi najzadovoljniji', rekao nam je jedan od prolaznika.

Nakon dva iznadprosječno topla tjedna na red će, nagovijestila je i današnja kiša, ipak doći ljubitelji zime. 'Već jutrošnja temperatura pokazala je pad temperature, ponegdje i za deset stupnjeva celzijevih, a sutra se očekuju temperature ispod nule. Jutros je na Zavižanu padao i snijeg, a nove snježne pahulje u višem gorju očekuju se i sljedećih dana', istaknuo je meteorolog Darijo Brzoja. Zabijelit će se tako vjerojatno i skijališta, koja, kako u Hrvatskoj, tako i u Europi, već tjednima prazna čekaju skijaše.