Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američkog predsjednika Baracka Obamu bi voljeli vidjeti i u Istri, na Brijunima. No ondje trenutačno ljetuje tek jedan državnik: slovački predsjednik Ivan Gašparovič. Na Brijunima ljetuje već godinama. Uvijek dolazi na poziv predsjednika.


Osim Ivana Gašparoviča na Brijunima je ovo ljeto bio irski predsjednik te u kratkom posjetu, Boris Tadić. Nikad manje stranih visokih gostiju. Iako se njihov smještaj plaća iz proračuna, s druge strane rade promociju našoj zemlji.

Vezani članci Beyonce i Jay-Z (Foto: Profimedia) KVIZ: Pogledajte u kakvim velebnim zdanjima ljetuju slavni i pokušajte pogoditi tko je vlasnik koje vile Park prirode Kopački rit (Foto: Dnevnik.hr) Na površinu izaze detalji korupcije i krivolova: Mito se primao u obliku mljevene paprike i drva za ogrijev

U brijunskoj vili Jadranka trenutno ljetuje slovački predsjednik. Na Brijune ga je pozvao predsjednik Ivo Josipović. Smještaj i sobarica Gašparoviću su plaćeni iz proračuna. Za hranu i kuhare brine se sam. Na Brijunima ljetuje godinama. Hrvatsko porijeklo njegova je posebna veza.

>> Brijuni: Hoteli i vile odlaze u koncesiju

'On nam je čest gost. Slovačka je inače bila i jest veliki prijatelj Hrvatske', rekao je predsjednik Ivo Josipović. Na Brijune je trebao doći i poseban predsjednikov gost. Može se čuti - riječ je o princu. Na Jadran je trebao doploviti jahtom. Zainteresirao se za Brijune. Poziv je dobio. No od posjeta - čini se ništa.

Ovo ljeto bio je i Irski predsjednik Michael Higgins te u kratkom posjetu Boris Tadić. Obitelj bivšeg srbijanskog predsjednika u rezidencijalnim vilama ljetovala je prije tri godine. Prošle je bila obitelj Boruta Pahora. Ovakvi su gosti, smatra istarski župan Valter Flego, dobra promocija.

Šest vila

'Apsolutno je to dobro za imidž, ne samo Brijuna nego cijele županije. Brijuni trebaju jedno veliko ulaganje, a sigurno da su ti ljudi mamac budućim investitorima', rekao je Flego. Od šest vila na Brijunima, za četiri - jednodnevni najam stoji - oko deset tisuća kuna. U bijeloj vili boravi predsjednik. Tu prima visoke dužnosnike. Organizira diplomatske bankete.

Otok Vanga bio je Titov privatni raj. Uz vilu tu su tragovi rimskih i bizantskih ruševina, vinograd, voćnjak mandarina i egzotičnog voća, vinski podrum. 'Stranim državnicima uvijek poklonimo bocu vina s godinom njihova rođenja', rekao je Stjepan Mesić, bivši predsjednik.

Vila Galija jeftinija je i dnevni najam je 3.500 kuna. U vili Kaštel može se unajmiti soba ili apartman. Cijene od 250 - 500 kuna po danu. Uz trojicu predsjednika u vile mogu doći i njihovi posebni gosti. 'Svakako bih na Brijunima voli vidjeti Obamu', rekao je Flego. 'Svakako predsjednika Obamu', rekao je Flego.

Procvat u '50-ima

Pravi procvat Brijuni su doživjeli 50-ih, u Titovo vrijeme. Josip Broz na otočju je ugostio oko 90 predsjednika, ali i svjetski poznate glumce - Richarda Burtona, Kirka Duglasa, glumice Elizabeth Taylor i Sofiju Loren. Posljednja je na Brijunima bila Angelina Jolie. Druga strana otoka otvorena je i za brojne turiste. Bez obzira na zapuštenu infrastrukturu, Brijuni su ostali sinonim za glamur. Iako je luksuz ostao u pedesetima - Brijunsko otočje nudi ono najvrjednije - mir i osamu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook