S ljetnim danima i gužvama na plažama je sve više pljački. Policija apelira na građane, ali i turiste diljem Hrvatske, ponajviše na Jadranu, na povećan oprez. No, ne treba samo paziti na svoje stvari dok uživate u moru jer lopovi pojačano vrebaju i u javnom prijevozu, a na udaru su i osobni automobili. Savjet policije je da na plažu nosite što manje vrijednih stvari, ne ostavljate ih na vidljivim mjestima, a torbe nikako ne ostavljajte bez nadzora.

Galerija


 Policija upozorava građane da na plažama čuvaju svoje stvari jer s ljetnim danima i gužvama sve veći broj pljački. Lopovi ne zaobilaze ni javni prijevoz. ''Ne nosimo ništa vrijedno, a idemo u more jedan po jedan zbog predostrožnosti'', kaže Riječanka Slavica.

Vezani članci Policija, ilustracija Bizarne provale u automobile u Međimurju: Lopovi ukrali autosjedalicu, motorno ulje, rezervni kotač... Slika nije dostupna Filmska pljačka u Brazilu: Maskirani i naoružani upali na aerodrom, oteli dvoje ljudi i ukrali 750 kilograma zlata

''Počinitelji su najčešće muškarci srednje životne dobi koji prate navike turista i građana i kad netko dođe u kafić ili na kupanje oni dolaze do predmeta koji je njima interesantan, otuđuju ga kao da je njihov ili bace ručnik, gurnu ruku i uzimaju što im je interesantno'', objašnjava Dario Tonković iz PU primorsko-goranske.

Kradu se najvrjednije stvari

Ivan Uravić, koordinator spasilaca Crvenog križa za Primorsko-goransku i Ličko-senjsku županiju, kaže da svake godine Crveni križ organizira tečajeve za osposobljavanje spasilaca.

''Na tom tečaju polaznici prođu jedno predavanje u suradnji s MUP-om na kojem ih policijski službenici pripremaju za situacije koje ih mogu zateći na plažama, poput krađe. Spasioci tu nemaju neku veliku ovlast, ali kupače možemo zamoliti da se obrate spasiocu ako im se tako nešto dogodi i onda će on dalje kontaktirati policiju'', kaže Uravić.

Otkrio je da prošle i ove godine na području Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije spasioci nisu morali prijavljivati krađe. ''Oni su uniformirani, pa možda osobe koje bi nešto i ukrale dobiju dozu nesigurnosti kad ih vide'', kaže Uravić. Dodao je da se najčešće kradu one najvrjednije stvari – mobiteli, tableti, novčanici, satovi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr