Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska ljekarnička komora opovrgnula je danas tvrdnju Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) da svoje obveze plaća u roku kraćem od 100 dana, ustvrdivši da HZZO kasni s isplatama više od 210 dana.


HZZO je u prvom krugu sanacije u lipnju uplatio ljekarnama obveze u iznosu od 1,716 milijardi kuna i time rok plaćanja smanjio na 120 dana. Ukupna dugovanja HZZO-a za lijekove na recept na dan 30. lipnja iznosila su 1,3 milijarde kuna, priopćila je Komora.

Od 20. lipnja do danas HZZO nije ništa platio ljekarnama pa se na dan 1. listopada ukupni dug povećao na 2,2 milijarde kuna, a rok plaćanja dosegnuo više od 210 dana, ističe Komora.

Iz toga se vidi da HZZO i država ne poštuju rokove plaćanja, potpisane ugovore ni Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi, kojim se svi subjekti obvezuju na plaćanje u roku 60 dana.

>> HZZO plaća obveze u roku kraćem od 100 dana

Uslijed dugova HZZO-a ljekarne ne mogu ispunjavati elementarne obveze prema dobavljačima i proizvođačima te, također, sve teže izvršavaju obveze prema zaposlenicima, te plaćaju PDV i ostale materijalne troškove, navodi Ljekarnička komora.

Zbog dramatičnog stanja s dugovima dovedena je u pitanje sigurna i redovita opskrba lijekovima, na što ljekarne redovito upozoravaju Ministarstvo zdravlja i HZZO, no oni dosad nisu imali sluha za njihova upozorenja.

Štoviše, na sastanku sa čelnicima HZZO-a, održanom 3. listopada, predstavnici Komore obaviješteni su da u državnom proračunu pod stavkom "lijekovi na recept" više nema osiguranih sredstava, te da se za rješavanje tog problema obratimo Ministarstvu financija, kaže se u priopćenju Ljekarničke komore. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Vezani članci Podrška Mnoga poznata lica podržala kampanju za uvođenje revolucionarnog lijeka na listu HZZO-a: ''Život ne smije imati cijenu'' Slika nije dostupna Evo kako do lijekova na recept u drugim državama članicama EU
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju