Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uredno poslovanje

HZZO plaća obveze u roku kraćem od 100 dana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) je zahvaljujući prvom krugu sanacije zdravstva, za što mu je država osigurala 3,3 milijarde kuna, znatno skratio rokove plaćanja dobavljačima, tako da sada svoje obveze podmiruje u roku kraćem od 100 dana.

Po posljednjim podacima, HZZO je s obzirom na rokove plaćanja za lijekove na recepte, ortopedska pomagala, izvanbolničku specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, hemodijalizu u bolnicama, hitnu medicinsku pomoć, naknada za bolovanja i ostale isplate osiguranicima kasnio s plaćanjem u odnosu na propisane rokove za 30 do 40 dana. Do nedavno plaćanje dobavljačima je znalo kasniti i po godinu dana.

Pročitajte i ovo KBC Zagreb Strepe zbog dijalize HZZO dobio očitovanje bolnica i poliklinike, a teški bolesnik odgovorio Berošu: "Još ne znamo što će biti s nama, a ne bi bilo dobro da nas sele po bolnicama" HZZO Traže očitovanje HZZO reagirao na sramotan slučaj u zagrebačkom zdravstvu

>> Od danas SVIMA ista cijena dopunskog osiguranja!

Zakon o predstečajnoj nagodbi i financijskom poslovanju propisuje rokove plaćanja u zdravstvu od najviše 60 dana, a od donošenja zakona rokovi plaćanja u zdravstvu su skraćeni na 90 do 100 dana, prvenstveno kroz proces sanacije, izvijestio je HZZO.

Prvim krugom sanacije plaćene su obveze prema ljekarnama u iznosu od 1,716 milijardi kuna, obveze zdravstvenih ustanova (KBC-a i KB-a) od 1,362 milijarde kuna, za ortopedska pomagala plaćeno je 114 milijuna kuna, za transfuzijsku medicinu 36 milijuna kuna, te za naknade za bolovanje 70 milijuna kuna, ističe HZZO.

U planu je drugi krug sanacije kojim bi trebale biti obuhvaćene opće i županijske bolnice, četiri specijalne bolnice i dva doma zdravlja u ukupnom iznosu od 805 milijuna kuna. HZZO tvrdi da će nakon provedene sanacije i poštujući upute Ministarstva financija moći pravovremeno plaćati sve dospjele obveze, uzimajući u obzir dostupnost sredstava i zatečeno stanje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene