Obavijesti Video Pretražite Navigacija
LISTE ČEKANJA

Još jedan apsurd u sustavu hrvatskog zdravstva koji dodatno otežava već ionako tešku situaciju: "Vidimo da kad pacijenti dođu osobno..."

Aktualno Galerija Liste čekanja - 4 Liste čekanja - 4 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja - 3 Liste čekanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr Liste čekanja - 2 Liste čekanja - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Liste čekanja - 1 Galerija 1/4 >>
Liste čekanja hrvatska su boljka desetljećima. No, pacijentima nekad nije jednostavno ni naručiti se. Kod obiteljskih liječnika dobiju jedan termin, u bolnici drugi, zbunjuju ih i podaci na stranici liste čekanja. Više o ovom problemu doznaje reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Liste čekanja godinama predstavljaju jedan od najvećih sustavnih problema hrvatskog zdravstva. Međutim, dodatno otežava situaciju neusklađenost obiteljskih liječnika i bolnica, koji ponekad pacijentima daju sasvim drugačije termine. Zašto je to tako, provjerila je reporterka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Koliko točno moraju čekati na pregled, pacijenti mogu provjeriti na stranici liste čekanja, gdje mogu odabrati pretragu koju žele obaviti, a također mogu birati u kojoj županiji je žele obaviti.

Termin koji im izbaci stranica trebao bi biti isti kao onaj kod njihova liječnika. No, odu li izravno u bolnicu - na red bi mogli doći i prije. "Mi pacijentima i kažemo da otiđu u bolnicu da im se dodijeli termin kad vidimo da na e-naručivanju nemamo termina koji bi njemu odgovarao, jer vidimo da kad pacijenti dođu osobno, onda dobiju drugi termin", rekla je liječnica obiteljske medicine Vesna Potočki Rukavina.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Duge liste na Rebru Pacijent sa sumnjom na Alzheimera šokiran terminom za pretragu: "Do tad mogu i zaboraviti gdje se bolnica nalazi"

Jer neke bolnice imaju i vlastite termine, kažu, za interne pacijente, hitne i one koje procijene na trijaži. 

No, pacijentima se dogodi da podaci na stranici odudaraju od termina u bolnici. "Upoznati smo s tom činjenicom i žao nam je što zbog informatičkih poteškoća dolazi do ovakvih omaški koje unose zabunu među pacijente", rekli su iz KBC-a Split.

"Generirana odstupanja, po našim saznanjima, dijelom su uzrokovana manjkavostima informatičkih sustava, ali i povremenim neispravnim unosom, pri čemu jedna pogrešna znamenka može proizvesti značajna i nerealna odstupanja", rekli su iz KBC-a Rijeka.

Pročitajte i ovo Videozid: Reforma zdravstva - 4 NESLUŽBENO: OBRISI REFORME Procurili neki detalji velike reforme zdravstva: Pogledajte što se planira promijeniti u odnosu na postojeći sustav

"Ministarstvo je u više navrata upozoravalo bolnice na potrebu ažurnog održavanja lista čekanja", kažu iz resornog ministarstva.

"Ukoliko ustanova ne može dodijeliti objavljeni termin, dužna je isti korigirati i na stranicama. Time se nikad ne bi smjelo dogoditi da se pacijentu dodijeli termin značajno dulji od objavljenog, a eventualno se može raniji", dodali su iz informatičke tvrtke IN2 Grupa.

Kada se pacijent i naruči, pitanje je hoće li uopće ove godine doći na red.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene