Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Milanović negira optužbe

Liniću miran dan u Saboru, a SDP, Vlada pa i država u teškoj krizi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za Slavka Linića je bio običan dan u Saboru, ali o njegovim optužbama itekako se govorilo.

Predsjednik Ivo Josipović zatražio je izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije. O svemu će raspravljati i saborski odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Zoran Milanović i danas negira optužbe. Jasno je da se radi o teškoj krizi SDP-a i Vlade. A time i države.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković "Druži se s kriminalcima" Vlada o Milanovićevim izjavama: "Novi pisani uradak patološkog lažljivca demonstrira obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera" Andrej Plenković Reakcija na predsjednika "To je protuustavni napad": Vlada odgovorila Milanoviću, tvrde da Plenković nije mogao tražiti provjeru Turudića

Jučer je žestoko optužio premijera i predsjednika svoje stranke, a jutros bezbrižno došao u Sabor. Za slavka Linića običan dan u Saboru.

Nekoliko redova iza njega sjedila je i Nada Čavlović Smiljanec koju je optužio, između ostalog, i da je koristila položaj i pomagala bratu Zorana MIlanovića. 'Reći ću, reći ću na glavnom odboru stranke ne sada', rekla je Čavlović Smiljanec koja se, kaže, istrage ne boji.

'Svi smo zabrinuti sukobima ovakvih razmjera'

Najviše se ipak govorilo o optužbi Slavka LInića na račun premijera Zorana MIlanovića. Kazao je kako je premijer koristio sigurnosne službe kako bi se s njim razračunavao. 'Tako nešto skoro teoretski je nemoguće jer ništa te vrste ne može bez dozvole Vrhovnog suda, a Vrhovni sud je prilično samostalan. Da se to radi bez Vrhovnog suda radilo bi se o takvoj zavjeri koju ne mogu zamisliti- to jedan čovjek ne može, to ne možemo ni predsejdnik republike i ja zajedno da poželimo', rekao je premijer Zoran Milanović.

Teška je i Linićeva optužba po kojoj je premijer umjesto nacionalnih interesa štitio interese svojeg prijatelja Sinišu Petrovića predsejdnika nadzornog odbora INE koji je pregovarao s Mađarima i to po Linićevim riječima. Sve će optužbe biti istražene.

Ina odgovara Liniću: Ne izbjegavamo plaćanje poreza

'Već sam zatražio izvješće od SOA-e vezano za nadzor gospodina linića zatražiti ću sve provjere koje mogu kao predsjednik i o tome ću izvjestiti javnost. jamčim da će se istina doznati i da će država u ovom segmentu funkcionirati sukladno zakONU', rekao je Ivo Josipović.

Istragu će napraviti i saborski odbor za nacionalnu sigurnost. Idući tjedan pokrenuti će postupak nadzora sigurnosnih službi.

'Ništa se ne gura pod tepih sve navode o mogućim zlouporabama će odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ispitati', rekao je Igor Dragovan, potpredsejdnik Odbora za nacionalnu sigurnost (SDP).

Tko je u pravu, a tko u krivu, Linić ili Milanović, nitko ne želi procjenjivati. No situacija šteti, svjesni su svi.

'Različita stajališta, različiti interesi različiti pogledi to mora biti u demokraciji. Kada bi bili monolitni svi bi nas kritizirali kada nismo monolitni opet nas kritizirate i to je u redu', kaže predsjednik Sabora Josip Leko.

Najbolje opisati jednom latinskom uzrečicom. - 'Quod licet Iovi, non licet bovi' (Što je dopušteno Jupiteru, nije dopušteno volu). Ne mislim ni da je Milanović Jupiter niti da je Linić Vol', komentirao je Zlatko Komadina, potpredsjednik SDP-a.

Linić: Premijer koji podmeće i spletkari je žalost za Hrvatsku

'Mislim da radi štetu i vladi i SDP-u i Hrvatskoj koja ne treba krizu kakvu on pokušava napraviti', kaže ministar Gordan Maras. Odnosi Linić Milanović kao i izrečene optužbe bit će tema predsjedništva SDP-a već u srijedu.

'Nisam za nabacivanje blatom neke stvari treba dokazati treba se odgovorno ponašati građani to očekuju. SDP mora biti jak i stabilan, a ne ovo, kaže Komadina. No Glavni odbor stranke je tijelo koje može donijeti odluku kako o sudbinama kako Slavka Linića tako i Zorana Milanovića.

'Ja nisam baba Vanga?', kaže predsjednik Sabora Josip Leko, a na tvrdnju da razgovara s ljudima odgovara: 'Ne, ne u tom smislu ne razgovaram'.

Oporba zaziva prijevremene izbore.

'Oni su odavno izgubili povjerenje javnosti i sada su si zakucali zadnji čavao u lijes ovoj vladi', smatra Željko Reiner (HDZ). Bivši predsjednik Stjepan Mesić kao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić bivši SDP-ovac nisu zabrinuti samo za SDP.

'Bojim se da će ovo unutar SDP-a i dalje ići i trpit će građani ove zemlje', kaže Bandić.

'Ovo šteti i stranci i njima osobno i šteti Hrvatskoj, jako šteti', kaže Mesić.

Trzavice u SDP-u utječu i na rad Vlade.

'Sad je u pitanju vjerodostojnost vlade i SDP-a, ne smijemo ništa ostaviti da visi u zraku', smatra Šime Lučin.

'Vlada radi odgovorno, političke stvari rješavaju se na tijelima stranke', tvrdi ministar Tihomir Jakovina.

'Ovo je apsolutno nešto što ne može ugroziti stabilnost vlade ni SDP-a', uvjeren je Branko Grčić.

Povjerenje u Vladu i SDP sve je niže i ova afera zasigurno neće djelovati pozitivno.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene