Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kalema se već godinama povezuje s raznim aferama, ali nijedna dosada nije imala pravni rasplet. Jedna od rijetkih u javnosti objavljenih fotografija Kalema je - ona na kojoj je snimljen na ljetovanju s ministrom Linićem.


Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je pred karlovačkim Općinskim sudom optužnicu protiv Joze Kalema, gospodarstvenika iz Rijeke i njegove tvrtke, najvjerojatnije RI Petrola, koja se po tvrdnjama tužiteljstva nezakonito okoristila za 103 milijuna kuna.

Vezani članci Ikea Poznati trgovački lanac upozorava kupce na lažnu nagradnu igru: "Nikome ne šaljite svoje osobne podatke" Vlak Tragedija u Karlovcu: Struja udarila dijete koje se popelo na vagon teretnog vlaka, bori se za život

Ne navodeći ime okrivljenika i tvrtke državno odvjetništvo je na svojoj internetskoj stranici objavilo da optužniciom predlaže oduzimanje nezakonite imovinske koristi od riječkog trgovačkog društva čijeg direktora tereti za prijevare u gospodarskom poslovanju i ovjeravanje neistinitog sadržaja.

Ivica Pađen, bivši vlasnik kamenoloma IGM Tounj Hini je potvrdio i potkrijepio dokumentacijom da se te kriminalne aktivnosti i šteta od 103 milijuna kuna odnose na Jozu Kalema iz Rijeke i njegovu tvrtku "RI Petrol".

Počelo suđenje za prevaru od 130 milijuna kuna: 'Nismo krivi!'

Pađen kaže da je on bio 99 postotni vlasnik tvrtke IGM Tounj do 2009. kada mu je "Kalem s organiziranom skupinom, uz nebrojene radnje cesija, uknjižbi založnih prava, ugovora i zatajivanja aneksa tih ugovora jednostavno preoteo IGM Tounj u čijem je sklopu bio i kamenolom“.

U optužnici stoji da je direktor riječke tvrtke, u nakani da ostvari nepripadnu materijalnu korist, 30. srpnja 2009. u Vrbovskom s ovlaštenom osobom drugog trgovačkog društva potpisao ugovor o kupoprodaji nekretnina, ali i aneks s raskidnom klauzulom koja kupcu nameće poduzimanje dodatnih obveza od sklapanja glavnog ugovora, čime je preuzeo obveze iako je "znao da ih nema namjeru ispuniti".

Kalem je, po optužnici, bez znanja prodavatelja 31. srpnja 2009. zatajivši aneks ugovora podnio prijedlog za uknjižbu vlasništva pa je zemljišno-knjižni odjel suda dopustio uknjižbu na nekretninama u korist riječke tvrtke.

"Okrivljenik je 1. rujna 2009. takav izvadak predao banci prilikom sklapanja sporazuma o osiguranju novčane tražbine prijenosom prava vlasništva na nekretninama s tom bankom, po kojemu je trgovačko društvo sa sjedištem u Rijeci sudužnik čime je tom trgovačkom društvu pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od 103 milijuna kuna", priopćilo je tužiteljstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju