Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Teške optužbe

VIDEO Linić: Premijer koji podmeće i spletkari je žalost za Hrvatsku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dugoočekivana konferencija za novinare bivšeg ministra financija Slavka Linića održala se u Rijeci.

13.31 Svaki član SDP-a o mojim optužbama mora ozbiljno razmisliti. Govoriti samo od riječkom SDP-u to je sukob regionalni.

Pročitajte i ovo Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić Godišnja konferencija za medije Srbijanski predsjednik Vučić: "Ovo je moj posljednji mandat" Tomislav Tomašević o plinari i gubicima Hoće li Zagreb odustati od opskrbe plinom? Tomašević: "Takve posljedice bi bile katastrofalne"

Ja polazim da prijevremeni izbori nisu cilj nijedne stranke. Prema tome ni mene kad govorimo o tome. Ali s obzirom da sam ocijenio da je razlog mog micanja prijetnja mene zbog zaštite prijatelja, obitelji i nekih grupacija smatram da sam dužan o tome govoriti, a stranka neka odluči što kako i na koji način, rekao je Linić.

Ponavljam, to su stvari koje su za mene nebitne. Za mene je bitan stav stranke. Ja jesam pripadnik SDP-a Rijeka, i ponosan sam na tu svoju stranku jer je stvorila ime SDP-a. Ali ako pojedinci budu jedini koji se tome priklanjaju to nije dobro. Ne trebaju mi ni pojedinačne potpore ni potpore samo ove organizacije jer onda moji argumenti nisu bili dobri, zaključio je.

13.25  Odgovarajući na  novinarska pitanja Linić je ustvrdio da je njegov osobni sukob sa Sinišom Petrovićem mogao razriješiti premijer. Ali nije želio. 

'Zašto bih se opterećivao s bratom Zorana Milanovića? Sve službe su ga odbile, usprkos svemu. Ja sam osoba koja je nosila teret i imala snage suprotstaviti se Zoranu Milanoviću', kazao je Linić. 

Ocijenio je da je Ministarstvo financija pod njegovim vođenjem bilo odgovorno i da se ne boji kaznene odgovornosti.

'Ovakve moje izjave mogu rezultirati izbacivanjem iz stranke u kojoj sam 25 godina. Na članovima stranke bit će odluka. Nisam opterećen. Moje je da jasno kažem što je bio razlog. A razlog je bio što sam bio prijetnja Milanovićevim pokušajima za koje sam smatrao da štete državnim interesirama. Kao premijer je koristio pojedine službe i zloupotrijebio je svoj položaj. Mogu podnjijeti zahtjev Saboru za istragom i možda ću to učiniti', izjavio je Linić odgovarajući na pitanja novinara. 

13.23 Premijer koji podmeće i spletkari je žalost za Hrvatsku, a predsjednik stranke koji se ovako odnosi prema kolegama ne može biti predsjednik te stranke, rekao je Linić odgovarajući na pitanja novinara.

13.18  'Porez na bogatije nije ostvaren, nismo se mogli složiti ni na porez na prihode od kamata koje ostvaruju bogati ljudi. Poseban rat je bio oko drugog dohotka, koji ipak ostvaruju ljudi s većim primanjima. Vele tu se suprotstavljao HNS, ne bih ja o tome. Ostvarenje Plana 21 premijer nije puštao u proceduru.

Predsjednik Vlade pljuje po vlastitom radu kada kaže da bi se Spačva sama izvukla bez Vlade. Sa 500 milijuna kuna duga?!

Kada govorimo o fiskalizaciji, promjeni odnosa prema gotovinskom plaćanju, sve to za premijera nisu uspjesi u Vladi. Za njega su bitne spletke i kako se kadrovski riješiti onih koji ne prihvaćaju njegove naloge. Sukob smo imali i oko lokalne samouprave. Imali smo probijanje u proračunu oko plaća.

Zadnji dokument koji je vlada izradila je plan reformi i plan konvergencija za EU. Najprije je rekao da iza toga stoji Vlada, a par dana kasnije izjavio je da ne treba uvoditi nikakav porez na nekretnine a da će o porezu na kamate razmisliti. Pitate se je li on to uopće pročitao?! Tolike su razlike među nama da mislim da nismo mogli zajedno, ali sve je moglo bez podmetanja i bez spletki', zaključio je Linić svoje izlaganje.

13.15 Pored ministra financija, pojedinačni interesi i interesi nekih grupacija i interesi Milanovića nisu mogli prolaziti, rekao je Linić, a onda nastavio govoriti o sukobima oko programa.

Priložio sam izvješće za dvije godine mandata koje govori o tome da je najveći dio Plana 21 preuzelo ministarstvo financija. Nismo uspjeli sve realizirati. A što nisam relizirao da je bilo zapisano - bitno je smanjenje nameta na rad i prebacivanje nameta na bogatije građane.

2012. ministarstvo je dovršilo plan poreza na nekretnine koji je sa svim zainteresiranim skupinama itekako dobro raspravljan i koji je dobio potporu. Želim reći da je zahtjev Milanovića da neoptereti građane koji žive u svojim stranovima ispoštovan. To nije novi porez. To je bio porez koji je trebao zamijeniti komunalnu naknadu. Nije trebao opteretiti nijednu proizvodnju koja se odvija u prostoru, ali trebao je opteretiti one koji imaju neiskorištene prostore i koriste ih za bogaćenje. Da, taj zakon nije prošao.

13.05 'Petrović me optužuje da štetim Ini. Ubrzavam nadzor nad Inom za 2010., 2011, i 2012. zbog neplaćanja poreza. Siniša Petrović radi pritisak da me se smijeni jer ugrožavam njegove intrese u Ini.

I to je glavni razlog moje smjene jer premijer štiti privatne a ne državne interese. Premijer ne traži odgovornost Siniše Petrovića zbog neplaćanje poreza. To je ono što je najvažnije i oko čaga smo se premijer i ja najviše sukobili.

Idući slučaj je sukob mene, premijera i ministra Marasa oko kredita od 20 milijuna kuna tvrtki Mali biskviti koju je osnovao gospodin Tomislav Ljutić sa 20 tisuća kuna. Iako je uprava HBOR-a pod pritiscima odobrila kredit, inzistiram da taj predmet razriješi NO. Predmet još nije riješen.'

12.59 Obavezan  sam zaključiti da su interesi obitelji ispred državničkih i da je to jedan od razloga zahtjeva za mojom smjenom.

A možda najbitniji razlozi moje smjene su predmeti Ina i rad HBOR-a Kada govorimo o Ini vrlo brzo smo došli do sukoba jer nisam bio zadovoljan radom predsjednika NO Siniše Petrovića, inače velikog prijatelja premijera. Vrlo brzo nakon postavljanja smijenio je člana NO-a, a sve iz razloga što je taj član NO štitio interes Hrvatske i zaposlenih. Pored toga prestao je komunicirati s članovima Uprave koji su takvi zbog odluke Vlade. Pored toga ne provodi politiku Vlade koja je bila ulaganje u rafinerije i borba za to da Ina bude regionalni igrač. Premijer mi zabranjuje da u javnosti više komuniciram jer je on odlučio preuzeti odgovornost o Ini. A vrlo često sam htio govorio o Ini i odjednom sam prestao. Rezultat je to zabrane premijera.

Gdje smo došli s Inom nema potrebe komentirati, to je rezultat rada premijera.

Sukobi počinju početkom ove godine. Nadzorom je utvrđeno da je Ina prevarila državu s 230 milijuna kuna poreza. Također niz ugovora o koncesijama nisu bili potpisani. Početkom 2014. započinjemo s naplatom i nakon okončanja postupka naplaćujemo 230 milijuna kuna neplaćenog poreza u Ini, rekao je Linić.

12.55 'Koji je razlog da Milanović toliko štiti Čavlović Smiljanec? Zaključujem da je to zbog njezine sprege s njegovim bratom, Krešimirom Milanovićem. One je pokušao poznanstvo s Čavlović korititi za rješavanje nekih predmeta u Poreznoj upravi.

Jedan je pokušaj zamjene zemljišta u Cavtatu. Tvrtka Konel, vlasnika Antuna Kralja,  dovedena u stečaj, ali se država upisala hipotekarno na zemljište. On je zemljište pokušao prodati sebi i nekome tko se zove Dino Kralj, a sve valjda iz razloga da to zemljište vrijedi. Pokuašali su u Poreznoj upravi zamijeniti to zemljište s drugim, manje vrijednim, i sve to radi Nada čavlović Smiljanec. Službe odbijaju taj zahtjev za koji intenzivno posreduje Krešimir Milanović.

Isto se događa i s tvrtkom Mostarkić u Slavonskom Brodu. Tamošnja uprava iznajmila je prostore od tvrtke, redovito joj plaćaju, no Mostarkić ne plaća poreze državi. Smijenio sam cijelu postavu Nade Čavlović u Poreznoj u Slavonskom Brodu, sjećate se. Donesena je odluka o prebijanju duga, da se kupi poslovni prostor. Opet se kao vlasnik pojavljuje Krešimir Milanović', ispričao je Slavko Linić.

12.51 Tražio sam od Smiljanec da napravi novu procjenu, jer je izrađena od šest milijuna kuna bila van propisa i ništa drugo nego osobna procjena jednog čovjeka. Sve je to bio razlog da je Smiljanec našla novog procjenitelja, potpisala ugovor i nakon dva tjedna dolazi nova procjena od 27 milijuna kuna. Vrlo blizu procjeni iz 2011., a daleko od one od šest milijuna kuna. Sve to pokazuje da je Milanović zajedno sa Čavlović Smiljanec podmetao dokumente, bavio se podmetanjem punih godinu dana nakon same završene predstečajne nagodbe.

Ta njegova bitka za kriminalizaciju mene osobno može imati neku svrhu, ali se pitam - zamislite vi kad premijer pokazuje kako se može optužiti svakog čovjeka koji radi u državnoj instituciji. Kad vam netko nakon godinu dana podmeće dokaze sad vi recite zašto ponekad državni činovnivi ne žele odlučivati. Premijer kriminalizirajući predstečajne nagodbe i moj rad destabilizira sve državne institucije koje će se itakako bojati donijeti bilo kakvu odluku. Ako se ovakva podmetanja mogu učiniti ministru onda možete zamisliti što se može drugima.Premijer pokušava jasno poručiti da prestečajne nagodbe nisu rješenje, a s druge strane destabilizira svakog onog tko mora odlučivati. Osobno smatram da smo DORH-u dostavili sve dokumente i mino čekam rješenje odgovornih vezano za postupak. A ocjenu Milanoviću držim čistim spletkama.

Sad kad vidite da Milanović odgovornu osobu koja je sve papire potpisala, a zove se Nada Čavlović Smiljanec, osobu zaduženu za vođenje Porezne uprave naziva zviždačicom, to je vrhunac cinizma. Da osobu koja je odgovorna za sve u Poreznoj upravi naziva zviždačicom.

12.46 'Bankari su se složili, no vlasnici su odbili predstečajnu nagodbu Spačve. Nisam izbjegao niti jedan trenutak a da ne govorim kako se vlasnici negativno ponašaju u predstečajnog nagodbi. Evidentno je 660 radnika bio razlog zašto smo se tako borili za Spačvu koja danas normalno radi i plaća sve obaveze. Nije bilo pritisaka oko Spačve i sve je bilo prema Zakonu o predstečajnim nagodbama.

Deset mjeseci nakon okončane nagodbe, premijer odjednom s Nadom Čavlović Smiljanec izbacuje novu procjenu za zemljište Spačve na 6 milijuna kuna, za koju ja zaista ne znam. Ali znaju premijer i šefica Porezne uprave s kojom sam redovito imao kolegije utorkom. Nikada do prvog tjedna travnja nije ništa rekla o novoj procjeni.

Kao vrlo pragmatična osoba, zaključujem kako se tu ne da ništa bitno mijenjati. No, mogu tražiti odgovornost onog tko je napravio procjenu na 30 milijuna, kolika je krivica sudskog procjenitelja', kazao je Slavko Linić.
 

12.43 'Posebno se okomio na predstečajne nagodbe gdje ih nekoliko puta i pokušava zaustaviti zaboravljajući pritom da je to vladin zakon usvojen jednoglasno u Saboru. Isto tako zaboravljajući da o tim predstečajnim nagodbama svatko može govoriti, steći uvid u njih jer su to dokumenti kompletno stavljeni na raspolaganje na stranicma FINA-e.

Posebno je premijera zainteresirala Spačva. I onda tu, moram jasno naznačiti, da je predmet predstečajne nagodbe za Spačvu završen u svibnju 2013. sporazumom vjerovnika na sudu u svibnju. Razlog zašto smo imali visoka potraživanja u Spačvi je nedovoljno sposobna Porezna uprava koja nije uspjela naplatiti potraživanje, ali ne samo porezna nego i Poštanska banka koja nije usjepla ostvariti povrat kredita. Najtragičnije, Hrvatske šume ispostavu mase godinama nisu naplaćivale. Dugovi su bili preko 500 milijuna kuna. To je razlog da smo uspjeli vrlo brzo okončati postupak predstečajne nagodbe. Važno je istaknuti da Poreza uprava vukovarska nije bila efikasna i izradila je procjenu zemljišta. Ta procjena iznosila je 33 milijuna kuna, a ta porezna uprava i procjena bili su osnova za odlučivanje u nadležnim službama ministarstva financija i to onima koje su odlučivale kako završiti predstečajnu nagodbu.', rekao je Linić i dodao kako je sve  to potpisala i Nada Čavlović i to je razlog da je bez problema predstečajna nagodba prihvaćena na sudu.

12.40 Telefonski razgovor premijeri je završio psovkom. Moram reći da od kad sam gradonačelnik Rijeke, od ranih 90-tih, bio izložen nizu optužbi, podmetanja, privođenja na policiju, sudskih postupaka jer su se protiv mene borili politički protivnici. Do danas ništa nije procesuirano. No, kada vas optuži predsjednik stranke, ne može se, barem ne ja, izdržati takve gnjusne optužbe.

Nakon 29. siječnja premijer i ja nismo više razgovarali. Dao sam mu mandat na raspolaganje nakon smjene Šegona. Mandat na raspolaganje dao sam pisanim putem i mogao me je smijeniti tada. Nakon toga, jedina naša komunikacija bila je na sjednicama Vlade.

Predano sam radio svo to vrijeme, neovisno o našoj komunikaciji. Donijeli smo rebalans proračuna, vodili smo pregovore s Europskom komisijom, MMF-om, Svjetskom bankom. Čak smo uspjeli izraditi i naš dio vezan za reforme. Dakle, naša nekomunikacija nije imala negativan utjecaj na naš rad. Međutim, predsjednik Vlade za to vrijeme koristi tajne službe i pokušava me optužiti da sam kriminalac.

12.37 Ja ću reći svoju istinu koja je malo drugačija od istine premijera. Ocjenjujem da je moja smjena razlog Milanovićeve medijske spletke koja je poslužila da se mene proglasi kriminalcem. Pitanje ja zašto. Moj odgovor je to da je želio zaštiti članove svoje obitelji i zato su mu bile potrebne spletke. Radeći svoj posao prethodne dvije godine, javnost me prepoznala i dala mi potporu i to je bio razlog zašto je Milanoviću trebalo blato nabaciti na mene osobno da bi dobio potporu u javnosti i unutar stranke, rekao je Linić

12.34 Građanima smo pokušali olakšati odnose s bankama i tu bih posebno istaknuo uspjeh vezan za kredite u švicarcima. Vodili smo politiku brige i o građanima i gospodarstvu.

12.33 Linić je poručio da je njegova dužnost i radi javnosti i radi stranke reći zašto je smijenjen. 'Otvoreno sam rekao da je potrebno građanima povećati PDV, a sve u cilju da pomognemo konkurentnosti gospodarstva jer je bitka za radno mjesto bila najbitnija bitka Vlade', rekao je i naglasio da je prepoznat u javnosti čiju je podršku imao.

12.30 'Zahvaljujem se na vašem odazivu na moje današnje izlaganje o razilaženju sa Zoranom Milanovićem Govorit ću o predmetima Spačva, zašto ocjenjujem da Milanović tako žestoko brani Nadu Čavlović Smiljanec i glavnim razlozima moje smjene. Vrlo jasno ću govoriti u čemu smo se razilazili kod provođenja programa Vlade i vladajuće koalicije. To će pokazati razlike među nama koje su uzrok smjenjivanja', rekao je na početku konferencije Linić koji je s istupom odlučio pričekati dok ne prođu europski izbori.

Bivši ministar financija Slavko Linić sazvao je za 12.30 sati konferenciju za medije na kojoj kako bi iznio razloge svoje smjene.

Slavko Linić otkriva svoju istinu o premijeru Milanoviću

Podsjetimo, nakon odlaska s mjesta ministra financija Linić je poručio da će se sve saznati nakon 25. svibnja i europskih izbora pa su svi nestrpljivo očekivali što će reći o razlozima razlaza s premijerom Zoranom Milanovićem i politici koju on vodi.

Milanović će istup komentirati u Čakovcu?

Neslužbeno se doznaje da bi Milanović mogao komentirati Linićev istup tijekom svojeg posjeta Čakovcu, gdje će u 14 sati nazočiti svečanoj sjednici Gradskog vijeća.

Sukob između Milanovića i Linića izbio je na površinu tijekom 'afere Šegon', u kojoj je premijer zbog sumnjivog kredita HBOR-a smijenio Linićeva pomoćnika. Nastavio se ostavkom šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec, a kulminirao je Milanovićevom odlukom o smjeni Linića zbog 'slučaja Spačva', u kojem je tijekom predstečajne nagodbe navodno oštećena država za 27 milijuna kuna. (Hina/Ma.B.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene